Otkrijte: Možete li se razboljeti zbog četkice za zube?

Popularno na sajtu

24SI – Trebate li nakon svake prehlade mijenjati četkicu za zube? Jedan proizvođač četkica, naime, upozorava da bi nakon svake viroze trebalo kupiti novu četkicu da ne dođe do nove infekcije. Bakterije i virusi ostaju na vlaknima i novim unošenjem u organizam mogu, tvrde oni, opet uzrokovati bolest.


Ali stručnjaci kažu da je to nemoguće te da je to izmišljeno da bi se prodalo što više četkica. Jednom kad je organizam prebolio određenu vrstu virusa teško da će mu opet uskoro podleći zbog antitijela. Čak i ako su virusi ostali na četkici, na njoj se mogu zadržati od nekoliko sati do najviše tri dana, a u tom periodu u organizmu su još uvijek aktivna antitijela.

Virusima se teško možete ponovno zaraziti, ali bakterije na četkici mogu ponovo uzrokovati istu bolest. Streptokok se tako može zadržati dovoljno dugo da se i nakon doze penicilina preko četkice vrati u organizam. Ali šanse da obolite umanjuju se ako koristite antibakterijsku pastu za zube, piše Tportal.

Ipak, istina je da se možete vrlo lako zaraziti ako koristite tuđu četkicu za zube ili ako držite četkice različitih osoba u istoj čaši. Zaraziti se možete i ako bolesna osoba svojom četkicom dira tubu u kojoj je pasta za zube, jer na taj način prenosi određene viruse ili bakterije.

Osim virusa i bakterija, na četkicama koje se nalaze u blizini WC školjki mogu se naći i fekalni koliformi, što je potvrdila i jedna epizoda popularnih “Mythbustersa”. Ali Udruženje američkih stomatologa nije zabrinuto zbog mikroorganizama koji žive na četkici, jer je naš imunološki sistem dorastao borbi protiv njih. Oni savjetuju da mijenjate četkice svaka tri do četiri mjeseca, a ne nakon svake prehlade, te da ih držite dalje od četkica ukućana.

(24SI)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz