Otkrijte: Možete li se razboljeti zbog četkice za zube?

Objavljeno / ažurirano:

24SI – Trebate li nakon svake prehlade mijenjati četkicu za zube? Jedan proizvođač četkica, naime, upozorava da bi nakon svake viroze trebalo kupiti novu četkicu da ne dođe do nove infekcije. Bakterije i virusi ostaju na vlaknima i novim unošenjem u organizam mogu, tvrde oni, opet uzrokovati bolest.


Ali stručnjaci kažu da je to nemoguće te da je to izmišljeno da bi se prodalo što više četkica. Jednom kad je organizam prebolio određenu vrstu virusa teško da će mu opet uskoro podleći zbog antitijela. Čak i ako su virusi ostali na četkici, na njoj se mogu zadržati od nekoliko sati do najviše tri dana, a u tom periodu u organizmu su još uvijek aktivna antitijela.

Virusima se teško možete ponovno zaraziti, ali bakterije na četkici mogu ponovo uzrokovati istu bolest. Streptokok se tako može zadržati dovoljno dugo da se i nakon doze penicilina preko četkice vrati u organizam. Ali šanse da obolite umanjuju se ako koristite antibakterijsku pastu za zube, piše Tportal.

Ipak, istina je da se možete vrlo lako zaraziti ako koristite tuđu četkicu za zube ili ako držite četkice različitih osoba u istoj čaši. Zaraziti se možete i ako bolesna osoba svojom četkicom dira tubu u kojoj je pasta za zube, jer na taj način prenosi određene viruse ili bakterije.

Osim virusa i bakterija, na četkicama koje se nalaze u blizini WC školjki mogu se naći i fekalni koliformi, što je potvrdila i jedna epizoda popularnih “Mythbustersa”. Ali Udruženje američkih stomatologa nije zabrinuto zbog mikroorganizama koji žive na četkici, jer je naš imunološki sistem dorastao borbi protiv njih. Oni savjetuju da mijenjate četkice svaka tri do četiri mjeseca, a ne nakon svake prehlade, te da ih držite dalje od četkica ukućana.

(24SI)

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme