Šta sve uništava vaše zube

Popularno na sajtu

Perete zube nakon svakog jela, umjesto slatkih sokova pijete čajeve, a između obroka uzimate voće umjesto slastica i sve to kako bi zaštitili svoj osmijeh? Zvuči kao savršena formula, no nažalost ni to nije dovoljno, provjerite šta sve uništava zube! Informacije koje slijede mogu u trenutku obrisati osmijeh s lica, no dobro ih je znati kako bi mogli spriječiti nastanak karijesa i očuvati caklinu.

Voćni čaj

Ukoliko ste omiljeni napitak kafu zamijenili voćnim čajem kako bi spriječili pojavu tamnih mrlja na bijelim zubima, slijedi razočarenje. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Bristolu pokazalo je kako je večina voćnih čajeva štetna za zube jer nagriza caklinu, a najštetniji su čajevi koji sadrže limun i ribizl.

Najbolji izbor su crni i zeleni čaj jer njihovi sastojci napadaju bakterije koje stvaraju plak i na taj način štite caklinu.

Zdrave grickalice

Zdrave grickalice poput svježeg voća, sjemenki i orašastih plodova mogu naštetiti zubima. Pljuvački je potrebno sat vremena kako bi neutralizirale kiseline u ustima nakon obroka, a ukoliko stalno nešto grickate zubi su cijelo vrijeme ugroženi. Držite se tri obroka dnevno i smanjite unos zdravih i nezdravih grickalica tokom dana. Nakon hrane isperite usta običnom vodom ili uzmite žvakaću gumu bez šećera.

Kapi za oči

Često korištenje kapi za oči koje djeluju protuupalno može kao nuspojavu imati sušenje ustiju što znači da organizam proizvodi manje pljuvačke. Pljuvačka djeluje kao barijera koja štiti zube od bakterija, a u ovom slučaju zubi su u opasnosti. Isto se događa i ukoliko često uzimate tablete protiv bolova, a to je moguće spriječiti uz pomoć posebnih gelova i žvakaćih guma koje se mogu nabaviti u apotekama.

Trudnoća

Ovo možda je bapska priča, no trudnoća uistinu može uništiti zube. Svaka druga trudnica ima problema s gingivitisom tj. upaljenim zubnim mesom koje krvari prilikom četkanja.

Povišen nivo estrogena i progesterona koja cirkulira tijelom pojačava protok krvi u svim dijelovima organizma pa i u desnima koje natiču te krvare prilikom pranja četkicom. Tokom trudnoće perite zube najmanje dva puta dnevno i ne četkajte ih duže od dvije minute.

Plivanje u bazenu

Voda koja sadrži puno hlora može požutjeti zube. Dok boravite u bazenu ili plivate uzimate vodu u usta, a rezultat toga su zubi koji gube snježno bijelu boju. Ukoliko odlazite na bazen povremeno, to vas ne treba zabrinjavati, no stalni plivači bi trebali pripaziti.

Izbjeljivanje

Sredstva za izbjeljivanje zubi koja se mogu koristiti kod kuće su štetna za desni. Sadrže hidrogen koji prilikom nestručnog rukovanja može doći u doticaj s desnima i oštetiti ih. Neka od sredstava koja su dostupna u trgovinama i apotekama imaju previsoki postotak hidrogena i drugih kiselina, pa je ukoliko želite izbijeliti zube to najbolje učiniti kod zubara.

Video igrice

Istraživanja su pokazala kako ljudi koji provode puno vremena pred televizorom ili uživaju u igranju video igrica jedu velike količine slatkiša, prenosi Večernji. Obuzeti onim što se događa na ekranu nemaju osjećaj koliko slatkiša i grickalica unose u organizam. Rješenje je u zdravim grickalicama.

Zubi kao otvarač

Otvaranje paketića grickalica ili boca od raznih pića je mnogima uobičajeno, no isto tako i jako štetno. Vrhovi zubi su najtanji i najosjetljiviji pa se vrlo lako može dogoditi da puknu.

Izvor: Vijesti.ba

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: