Arid Uka u očima familije i njegovih prijatelja

Objavljeno / ažurirano:

Arid Uka je bio primjer omladini: nikada nije imao problema sa policijom, za razliku od drugih momaka u Frankfurtskom naselju u kome dominiraju stranci. 2005. godine zajedno sa drugovima iz odjeljenja dobio je državno priznanje za školski projekat na temu: Kako zaustaviti nasilje u društvu.

Mladić sa Kosova je pomagao svojoj majci u kućnim poslovima, brisao je pod, bacao smeće, čak je i svojoj majci dao pola plate da obavi hadž u Mekki.

21-godišnji gospodin Uka je bio pokoran musliman koji je obavljao 5 dnevnih namaza, također je volio igrati “Sony Playstation” i gledati “The Simpsons” zajedno sa svojom braćom koja imaju 27 i 12 godina.

“Uvjek je davao prednost ostalima nad sobom, želio je da postane inženjer, osnuje porodicu i živi normalnim životom” izjavila je 53-godišnja majka Fevzija.

Njegov stariji brat Hastrid je rekao da njegov brat Arid nikad nije pokazao mržnju prema nekom. Njegova dva brata su stigla u Njemačku kada je Arid imao 4 godine, njegov djed je bio imam na Kosovu.

Njegova familija je bila ponosna njegovim upisom više škole. Poslije uspješnog završetka više škole porodici je rekao da ne može da se uposli kao inženjer u velikoj fabrici hemikalija prošle godine, tako da je izvršavao socijalne usluge sa grupom “Hëna e Gjelbërt” u Frankfurtu koja se starala o starcima muslimanske vjeroispovijesti.

Mustafa Šahini, predsjednik “Hëna e Gjelbërt” je rekao: „Arid je bio vrijedan radnik, nije mnogo pričao, voljen od strane pacijenata i nikada nije kasnio na posao”.

Postavlja se pitanje šta je ovog mladića tako voljenog od strane familije, poštovanog u društvu na poslu i u naselju navelo da ubije dva američka vojnika, pa da vidimo:

Sudije slučaja kažu da je Arid istražiteljima rekao da je sam izvršio napad, a odluku je donio kada je gledao jedan video snimak na You Tube u kome se vidi kako jedan američki vojnik siluje maloljetnu afganistansku djevojčicu. Zaista, u pitanju je video snimak koji je postavljen na mnogo islamskih web stranica u kome se jasno vidi kako vojnik u američkoj uniformi siluje maloljetnu djevojčicu.

Jedan od predstavnika Pentagona u Wašingtonu je izjavio da je taj video bio rad ekstremista. (Kakve li laži, muslimani se ne bave snimanjem filmova nemoralne tematike i scena, da bi to pripisali Amerikancima jer je snimanje takvih scena strogo zabranjeno djelo u islamu).

(B.I./Nytimes/botaislame.com)

Novo na sajtu

zikr

ZIKR (spominjanje ALlaha) u određenim situacijama

Od Allahovih, dželle šanhuh, blagodati i dobra prema Njegovim robovima je da je učinio mnogobrojne koristi i pohvalne ciljeve zikra. Na to su ukazali neki...
Dova

Kada se uslišava dova?

Preporučeni sadržaj

video

Ko je odgovoran za masakre u džamijama na Novom Zelandu

Dr. Ijad el-Kunejbi o tome ko je sve odgovoran za masakr u džamijama na Novom Zelandu.
Ramazan

Vrijednosti posta

samoljublje, uobraženost

Bolest samoljublja

Možda vas zanima...

Da li je islamski zakon (Šerijat) barbarski?

Ovo je još jedna optužba uperena protiv islama po kojoj je Šerijat barbarski. Riječ 'barbarski' su u samom početku koristili Grci za 'strance' da...

Odlike mjeseca ramazana

1) Mjesec u kojem je objavljen Kur'an – posljednja Allahova knjiga i pečat svih objava Kaže Uzvišeni: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ...

Kada govorite, pravedni budite: Ko je Ebu Muhammed el-Makdisi

Šejh Isam Muhammed Tahir el-Berkavi, poznatiji kao Ebu Muhammed el-Makdisi, jedan je od najkontroverznijih islamskih učenjaka i mislioca 21. vijeka i zasigurno važi za...

Priča o pobožnjaku i umišljenoj ženi lijepa lica

Živješe u Meki žena koja je bila izrazito lijepa. Jednog dana dok je gledala svoje lice u ogledalu, zadivljena svojom ljepotom, reče svome mužu: -Misliš...

Mladi lav, šejh Mustafa el-Medžzub, šehidio u Siriji

Mustafa el-Medžzub, mladi saudijski šejh koji je živio i djelovao u Australiji, preselio je kao šehid, inšaAllah, u ponedjeljak 20. augusta, izvjestili su islamski...