Sokovi sa šećerom remete krvni pritisak

Objavljeno / ažurirano:

Konzumiranje zašećerenih osvježavajućih napitaka u prevelikim količinama povećava rizik od visokog krvnog pritiska, upozoravaju stručnjaci. Krvni pritisak raste postepeno sa svakom popijenom limenkom zašećerenog pića iz dana u dan, navode stručnjaci.

Ukoliko se dnevno u tijelo unosi više od 355 mililitara voćnog soka sa šećerom ili gaziranog pića, to može biti dovoljno da se naruši ravnoteža krvnog pritiska, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog na 2 500 ljudi.

Studija britanskih i američkih istraživača objavljena je u žurnalu “Hipertenzija”, prenosi Bi-Bi-Si.

Precizan mehanizam koji stoji iza ove veze nije razjašnjen, ali naučnici vjeruju da osvježavajući napici u povećanim količinama narušavaju nivo soli u tijelu. Dijetalni napici bez šećera ne donose ovakav rizik.

Industrija osvježavajućih napitaka tvrdi da je konzumiranje njihovih proizvoda bezbjedno ako je riječ o “umjerenim količinama”.

Izvor: Vijesti.ba

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Pouke bitke na Uhudu

0
Ibn Kajjim kaže da je bitka na Uhudu, iako su u njoj muslimani bili poraženi, bila, ustvari, velika pobjeda za muslimane. Zašto? Zato što...

Preporučeni sadržaj

Crna Gora: Klerofašisti iz SPC-a, poručuju: “Selite se Turci” i pjevaju:...

0
Nakon što je opozicija proglasila izbornu pobjedu na izborima održanim u nedjelju, a njihovi lideri Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić, tvrde da manjinama u Crnoj Gori nije ugrožena bezbjednost najnovija dešavanja u više crnogorskih gradova to demantuju.

Islamske teme