Izloženost nikotinu: Pušenje roditelja izaziva viši krvni pritisak kod njihove djece

Objavljeno / ažurirano:

Izloženost nikotinu iz okoline povećava krvni pritisak ljudi, posebno djece u dobi od četiri i pet godina, pokazala je studija Univerziteta Heidelbergu.

Posmatrali su 4200 djece u dobi od četiri do sedam godina i uporedili njihovo zdravstveno stanje sa pušačkim navikama roditelja. Od roditelja je pušilo 29 posto očeva, 21 posto majki, a u 12 posto slučajeva oba su roditelja pušači. Preostalih 38 posto roditelja nisu bili pušači, prenosi 24sata.hr.

Djeca izložena dimu u roditeljskom domu imala su 21 posto veći rizik za visoki krvni pritisak. Pušenje uz dodatak ostalih faktora kao što su mala težina pri rođenju, pušenje majke u trudnoći i dječja pretilost, najopasniji su faktori za visok krvni pritisak.

Studija je pokazala kako pušenje majki ima veliki uticaj na zdravlje djeteta nego pušenje oca. Stručnjaci smatraju kako je razlog tome što žene češće puše kod kuće, a muškarci u kafićima i na poslu. Majke takođe više vremena provode sa djecom te tako više nikotina dospije u dječji krvotok, smatraju naučnici.

Izvor: 24SI

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Idlib gori, šiitski režim zauzeo novu teritoriju, Erdogan duboko potresen gubitkom...

0
U ofanzivi rusko-šijitskog satanističkog saveza zadnjih dana je palo 17 mjesta u Idlibu, uključujući i strateški važan grad Maretun-Numan, koji leži na autoputu koji...
islamske teme, islam, slike

Imovinsko osiguranje

Preporučeni sadržaj

Izrael treći put potopio poljoprivredne površine u Gazi

0
Ministarstvo poljoprivrede Palestine saopćilo je kako je Izrael treći put u dvije sedmice pod vodom ostavio poljoprivredne površine na istoku Pojasa Gaze, javlja agencija...

Islamske teme