Izloženost nikotinu: Pušenje roditelja izaziva viši krvni pritisak kod njihove djece

Objavljeno / ažurirano:

Izloženost nikotinu iz okoline povećava krvni pritisak ljudi, posebno djece u dobi od četiri i pet godina, pokazala je studija Univerziteta Heidelbergu.

Posmatrali su 4200 djece u dobi od četiri do sedam godina i uporedili njihovo zdravstveno stanje sa pušačkim navikama roditelja. Od roditelja je pušilo 29 posto očeva, 21 posto majki, a u 12 posto slučajeva oba su roditelja pušači. Preostalih 38 posto roditelja nisu bili pušači, prenosi 24sata.hr.

Djeca izložena dimu u roditeljskom domu imala su 21 posto veći rizik za visoki krvni pritisak. Pušenje uz dodatak ostalih faktora kao što su mala težina pri rođenju, pušenje majke u trudnoći i dječja pretilost, najopasniji su faktori za visok krvni pritisak.

Studija je pokazala kako pušenje majki ima veliki uticaj na zdravlje djeteta nego pušenje oca. Stručnjaci smatraju kako je razlog tome što žene češće puše kod kuće, a muškarci u kafićima i na poslu. Majke takođe više vremena provode sa djecom te tako više nikotina dospije u dječji krvotok, smatraju naučnici.

Izvor: 24SI

Obrada: Put vjernika

Novo na sajtu

Erdogan, Putin i Ruhani

Idlib glavna tema novog sastanka Putina, Erdogana i Rouhanija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se...
grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Policija dzamija

“Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi-čistunci!”

Danas se na sva zvona zvoni o potrebi poštovanja ljudskih prava dok s druge strane vidimo kako su zatvori, javni i tajni, širom svijeta...

Islamske teme