Opasne tablete: Poznati lijekovi koji uništavaju srce i mozak

Popularno na sajtu

Studija objavljena u British Medical Journal pokazala je da ljudi koji su kroz duži period uzimali ibuprofen imaju gotovo tri puta veći rizik da dožive moždani ili srčani udar. Ni Voltaren (diclofen) nije idealan.

Veće redovne doze ibuprofena i sličnih tableta protiv bolova mogu povisiti rizik od moždanih i srčanih udara, upozoravaju stručnjaci sa Univerziteta Bern u Švicarskoj nakon pregledavanja podataka 31 kliničkog ispitivanja sa više od 116.000 osoba.

Ovi lijekovi se obično uzimaju zbog artritisa i bolova leđa. Ali doktori naglašavaju da rizik od moždanog i srčanog udara vreba samo one koji dugo uzimaju visoke doze ibuprofena.

Još jedna često propisivana tableta diclofen, kod nas poznatija kao Voltaren, koja se prodaje i pod imenom Rufenal i Rhumalgan, povisuje rizik od moždanog udara te povećava vjerovatnost od srčanih bolesti i smrti koja je sa njima povezana za četiri puta, piše u studiji.

Naučnici sugerišu i da ibuprofen povećava rizik od moždanog udara i smrti zbog srčanih bolesti slično kao i rofecoxib (Vioxx) koji je povučen sa tržišta 2004. zbog brige za sigurnost ljudskog zdravlja.

Profesor Peter Jüni, sa Univerziteta Bern rekao je: “Pacijenti su ove lijekove uzimali tri do četirir puta na dan. Uglavnom su ih liječili zbog osteoartritisa i par njih koji su patili zbog reumatoidnog artritisa. Mnogi od njih su starije osobe koje ionako imaju rizične faktore, a oni će se uz ove tablete protiv bolova dodatno povećati”.

“Gledamo li na rizik od moždanog udara, ibuprofen ne izgleda kao dobar lijek. Kad bih patio od hroničnih bolova ne bih ga uzimao jer je rizik prevelik. Tražio bih neke druge opcije,” zaključio je.

Izvor: 24SI

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz