Hrana za mozak i srce: Zdravlje i energija kriju se u slatkim orašastim plodovima

Objavljeno / ažurirano:

Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a u njih spadaju lješnjaci, bademi, pistacije, kikiriki, orasi, kao i brojni uvozni orasi poput makadamijskog, japanskog, brazilskog i indijskog oraha.

Za bolje zdravlje savjetuje se pojesti šaku orašastih plodova na dan, a otkrijte koje specifično djelovanje svaki od njih ima na organizam kako bi se odlučili koji vam najviše odgovara.

Orasi za holesterol

Budući da orasi rastu u našim krajevima, lako ih je ubrati ili kupiti. Oni su najbolji za ljude s povišenim nivoom holesterola, a naučna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje oraha smanjuje holesterol od 0,3 do 0-5 bodova, dok je optimalni holesterol do 5,2 mmol/L.

Indijski oraščići za umor

Ovaj plod obiluje velikim količinama željeza. Ono pomaže u opskrbi organizma kisikom te garantuje veću energiju. Također sadrže pravo bogatstvo vlakana, vitamina E i K te magnezija i kalija.

Pekan orasi za imunitet

Samo pet pekan oraha, koji se kod nas prodaju isključivo kao uvozni proizvod iz SAD-a, nude velik izvor cinka. On je od vitalnog značenja za imunitet i funkcionisanje leukocita u borbi protiv bakterija i virusa. Savjetuje se češće uzimanje onima koji imaju problem sa slabijim imunitetom.

Kikiriki za mršavljenje

Masti, proteini i vlakna koje sadrži kikiriki pomoći će vam da se duže osjećate siti i umanjiti vaš apetit. Istraživanje Univerziteta Harvard otkrilo je da oni koji redovno jedu kikiriki imaju manje varijacije u težini i lakše mršave.

Pistacije za niži tlak

Osim što su jako ukusne, pistacije sadrže više kalija nego banane koje su poznate po kaliju. One, kao dio uravnotežene ishrane, pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Ipak, oni s poremećenim radom bubrega trebaju ograničiti unos kalija u organizam, pa tako i pistacija.

Brazilski orasi za odbranu od raka

Brazilski su orasi vrlo bogatim selenom, hranjivom tvari koja pomaže u zaštiti stanica od mutacija starenja. Naročito su se pokazali učinkovitima u sprečavanju raka mjehura i prostate, a dovoljna je preporučena dnevna količina.

Bademi za “šećeraše”

Bademi imaju niži glikemijski indeks od svih orašastih plodova, pa su zbog toga idealni za ljude oboljele od dijabetesa. Bogati su i magnezijem, koji ima važnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Lješnjaci za zdravo srce

Lješnjaci su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Osim toga, sadrže vlakna, kalcij, magnezij, cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospješuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje.

(Moje zdravlje)

NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme