Hrana za mozak i srce: Zdravlje i energija kriju se u slatkim orašastim plodovima

Popularno na sajtu

Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a u njih spadaju lješnjaci, bademi, pistacije, kikiriki, orasi, kao i brojni uvozni orasi poput makadamijskog, japanskog, brazilskog i indijskog oraha.

Za bolje zdravlje savjetuje se pojesti šaku orašastih plodova na dan, a otkrijte koje specifično djelovanje svaki od njih ima na organizam kako bi se odlučili koji vam najviše odgovara.

Orasi za holesterol

Budući da orasi rastu u našim krajevima, lako ih je ubrati ili kupiti. Oni su najbolji za ljude s povišenim nivoom holesterola, a naučna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje oraha smanjuje holesterol od 0,3 do 0-5 bodova, dok je optimalni holesterol do 5,2 mmol/L.

Indijski oraščići za umor

Ovaj plod obiluje velikim količinama željeza. Ono pomaže u opskrbi organizma kisikom te garantuje veću energiju. Također sadrže pravo bogatstvo vlakana, vitamina E i K te magnezija i kalija.

Pekan orasi za imunitet

Samo pet pekan oraha, koji se kod nas prodaju isključivo kao uvozni proizvod iz SAD-a, nude velik izvor cinka. On je od vitalnog značenja za imunitet i funkcionisanje leukocita u borbi protiv bakterija i virusa. Savjetuje se češće uzimanje onima koji imaju problem sa slabijim imunitetom.

Kikiriki za mršavljenje

Masti, proteini i vlakna koje sadrži kikiriki pomoći će vam da se duže osjećate siti i umanjiti vaš apetit. Istraživanje Univerziteta Harvard otkrilo je da oni koji redovno jedu kikiriki imaju manje varijacije u težini i lakše mršave.

Pistacije za niži tlak

Osim što su jako ukusne, pistacije sadrže više kalija nego banane koje su poznate po kaliju. One, kao dio uravnotežene ishrane, pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Ipak, oni s poremećenim radom bubrega trebaju ograničiti unos kalija u organizam, pa tako i pistacija.

Brazilski orasi za odbranu od raka

Brazilski su orasi vrlo bogatim selenom, hranjivom tvari koja pomaže u zaštiti stanica od mutacija starenja. Naročito su se pokazali učinkovitima u sprečavanju raka mjehura i prostate, a dovoljna je preporučena dnevna količina.

Bademi za “šećeraše”

Bademi imaju niži glikemijski indeks od svih orašastih plodova, pa su zbog toga idealni za ljude oboljele od dijabetesa. Bogati su i magnezijem, koji ima važnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Lješnjaci za zdravo srce

Lješnjaci su bogati zdravim masnim kiselinama i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina E. Osim toga, sadrže vlakna, kalcij, magnezij, cink, folnu kiselinu i biotin, koji pospješuju rad srca i čuvaju njegovo zdravlje.

(Moje zdravlje)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz