Genetski modificirana hrana koju jedemo izaziva tumore, alergije, neplodnost, ekološku katastrofu!

Popularno na sajtu

Iako pojedini stručnjaci ubjeđuju da je genetski modificirana hrana (GMO) potpuno bezbjedna, istraživanja pokazuju da GMO izaziva užasne bolesti kod životinja, dok se o efektima na ljude ćuti.

Prodaja i proizvodnja genetski modificirane hrane zabranjena je u mnogim zemljama, ali je građani ipak godinama jedu, a da to i ne znaju. Zvaničnih podataka o eventualnim posljedicama po zdravlje čovjeka nema, a testiranja na životinjama pokazala su šokantne rezultate.

Jedno istraživanje pokazalo je da su se kod zamorčića koji su jeli genetski modificirani (GM) paradajz vremenom razvili čirevi na želucu. Oni miševi koji su jeli genetski modificiranu soju imali su oštećenja na jetri, pankreasu i testisima, dok je zečeve ovakva soja dovela do oboljelih bubrega i ozbiljnih srčanih problema.

Modificirani grašak neriijetko izaziva alergije kod laboratorijskih životinja, a od uljane repice razvile su se masna jetra, a kasnije i ciroza. GM kukuruz ugrozio je imunitet ispitivanih životinja, ali se pokazalo i da dovodi do abnormalnih promjena na organima i smanjenja plodnosti, kao i do bržeg starenja.

Dugoročna istraživanja na ljudima nisu sprovođena, ali osnovano se sumnja da genetski inženjering hrane može da ostavi dugoročne posljedice, ne samo na nas same, već i na naše praunučiće.

Na primjer, sastojci iz GM soje mijenjaju DNK prijateljskih bakterija koje normalno žive u našem organizmu, okrećući ih protiv nas. Također, toksične materije iz genetski modificiranog kukuruza pronađene su u krvi trudnica i njihovih još nerođenih beba.

Od 1996. godine, kada je prvi put poslužen jedan obrok sačinjen od GM namirnica, pa do danas, broj Amerikanaca oboljelih od jedne ili više hroničnih bolesti skočio je za čitavih 10 odsto. Alergije na hranu su sve češće, a sve je više djece sa autizmom, ljudi sa problematičnim sistemom za varenje, kao i onih koji biju bitke s neplodnošću.

Ljekari upozoravaju da je sve više žena koje imaju povišeno lučenje hormona IGF-1, direktno povezanog sa kancerom dojke, a dobar dio njih pio je mlijeko krava kojima su ubrizgavani hormoni rasta.

Što se životne sredine tiče, GMO vrši kontaminaciju zemljišta i prirode – zauvjek! Prema mišljenju nekih ekologa, posljedice bi mogle da budu katastrofalnije od onih koje nam ostavlja radioaktivni otpad.

Nije problem samo u genetski modificiranom organizmu, već i o kojekakvim novim herbicidima, pesticidima i drugim otrovima kojima se prskaju biljke da bi bolje i brže rasle. Kao primjer, može se navesti potpuno istrijebljenje kraljevskih leptirova na područjima na kojima se gaje genetski modificirane kulture.

U našim prodavnicama već godinama se prodaje genetski modificirana hrana. Na rafovima su GM sokovi, slatkiši, mliječne prerađevine, pa čak i kašice za bebe.

Ekološka organizacija „Grinpis“ objavila je nedavno spisak kompanija čiji proizvodi imaju GMO sastojke. Među njima, većina je namijenjena djeci i prodaje se i u našoj zemlji. Na listi su popularna gazirana pića, čokoladice, dječija hrana, mliječni proizvodi, začini…

Genetski inženjering omogućava naučnicima da razviju biljke, životinje i mikroorganizme manipulacijom gena na način koji mijenja strukturu prirodnih stvari. Ovi genetski modificirani organizmi (GMO) mogu da se rašire i van svog namjeravanog staništa i ukrste sa prirodnim organizmima, čime se zagađuje čisto okruženje.

Zbog finansijskih interesa, široj javnosti je uskraćeno pravo da sazna sve o GMO sastojcima u lancu ishrane, a samim tim potrošači nemaju predstavu kako da izbjegnu kupovinu ovih proizvoda, uprkos tome što u pojedinim zemljama postoji obaveza njihovog obilježavanja.

Ovako izgleda dio Grinpisove liste proizvoda koji u sebi sadrže GMO:

1 – “Snickers”

2 – “Campbell” supe

3 – Pirinač “Uncle Bens”

4 – Čaj “Lipton”

5 – “M & M”

6 – “Twix”

7 – “Milky Way”

8 – “Cadbury” čokolada

9 – “Ferrero Roche”

10 – “Nestle” čokolada

11 – Čokoladni napitak “Nesquick”

12 – “Coca–Cola”

13 – “Sprite”, “Fanta”

14 – “Pepsi–Cola”

15 – “7 Up”

16 – “Knorr” sosovi

17 – Keks “Parmalat”

18 – “Hellman ‘s” začini, majonezi, sosovi

20 – “Heinz” začini, majonezi, umaci

21 – Dečiji napitak “Nestle”

22 – “Hipp” kašice za bebe

23 – “Abbot Labs Similac” (mlijeko u prahu za bebe)

24 – “Danone” jogurt, kefir, sir, dječji napitak

25 – “McDonalds”

26 – “Kraft” čokolads, čips, kafa, dječji napitak

27 – “Heinz Foods” kečap, sosovi

28 – dječji napitak, proizvodi “Delma Unilever”

Izvori: ResponsibleTechnology.org / Agencije

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz