CIA, tajna vojska i tihi rat

Objavljeno / ažurirano:

Vašington – Novinar Njujork tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade Mark Maceti navodi u svojoj knjizi da od 11. septembra 2001. CIA vodi “tihi rat” bespilotnim letjelicama.

“U posljednjih 12 godina CIA se vratila ubijanju. Od napada 11. septembra, ova služba se pretvorila u neku vrstu paravojne organizacije i vodi tihi rat”, naveo je Maceti u svojoj knjizi “Put mača: CIA, tajna vojska i rat na kraju svijeta”, prenosi Dojče vele.

Maceti govori o “Vojno-obavještajnom kompleksu” – organizacionoj konstrukciji koju je podstakla nova bespilotna tehnologija.

“To uključuje vojsku, obavještajne službe i privatne plaćenike. U mnogo čemu je tu stvoren novi status koji im omogućava da u tajnim misijama ubijaju ljude”, tvrdi autor.

“Od tih napada, nastao je čitav jedan novi svijet. Granice između vojske i obavještajnih službi postale su zamagljene. Oko 60 odsto sadašnjeg osoblja službe CIA regrutovano je nakon terorističkih napada 2001. Mnogi od ovih agenata imaju samo jedan zadatak: da love i ubijaju ljude”, navodi Maceti.

Prema njegovim riječima, Bušov nasljednik, Barak Obama, nastavio je tu politiku, čak ju je i pooštrio – između ostalog i tajnim sporazumom sa pakistanskom vladom.

Pakistanske vlasti, prema podacima Ujedinjenih nacija, govore o najmanje 330 napada od 2004. u kojima je ubijeno oko 2.200 ljudi.

Prema tvrdnjama mreže nezavisnih novinara “Biro za istraživačko novinarstvo” u Londonu, taj broj je mnogo veći. Najmanje 400 žrtava su – prema navodima pakistanske vlade – bili civili, a više od 200 bili su takozvani “ne-borci”.

Međutim, nevladine organizacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je u napadima CIA-e bespilotnim letjelicama od 2004. godine do danas ubijeno najmanje 2000 pakistanskih civila.

(Agencije / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Šest koraka kako poboljšati namaz

0
Elhamdulillah. Težnja ka postizanju kvalitetnog namaza je nešto što svi mi, kao produktivni muslimani, želimo. Niko od nas ne želi da uči Kur'an tokom...
Bitka na Uhudu

Pouke bitke na Uhudu

Preporučeni sadržaj

Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum

0
Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, potpisan je danas u Bijeloj kući. Sporazum podrazumijeva, između ostalog, pristupanje Kosova inicijativi "mini-Šchengen", ulaganje u...

Islamske teme