CIA, tajna vojska i tihi rat

Popularno na sajtu

Vašington – Novinar Njujork tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade Mark Maceti navodi u svojoj knjizi da od 11. septembra 2001. CIA vodi “tihi rat” bespilotnim letjelicama.

“U posljednjih 12 godina CIA se vratila ubijanju. Od napada 11. septembra, ova služba se pretvorila u neku vrstu paravojne organizacije i vodi tihi rat”, naveo je Maceti u svojoj knjizi “Put mača: CIA, tajna vojska i rat na kraju svijeta”, prenosi Dojče vele.

Maceti govori o “Vojno-obavještajnom kompleksu” – organizacionoj konstrukciji koju je podstakla nova bespilotna tehnologija.

“To uključuje vojsku, obavještajne službe i privatne plaćenike. U mnogo čemu je tu stvoren novi status koji im omogućava da u tajnim misijama ubijaju ljude”, tvrdi autor.

“Od tih napada, nastao je čitav jedan novi svijet. Granice između vojske i obavještajnih službi postale su zamagljene. Oko 60 odsto sadašnjeg osoblja službe CIA regrutovano je nakon terorističkih napada 2001. Mnogi od ovih agenata imaju samo jedan zadatak: da love i ubijaju ljude”, navodi Maceti.

Prema njegovim riječima, Bušov nasljednik, Barak Obama, nastavio je tu politiku, čak ju je i pooštrio – između ostalog i tajnim sporazumom sa pakistanskom vladom.

Pakistanske vlasti, prema podacima Ujedinjenih nacija, govore o najmanje 330 napada od 2004. u kojima je ubijeno oko 2.200 ljudi.

Prema tvrdnjama mreže nezavisnih novinara “Biro za istraživačko novinarstvo” u Londonu, taj broj je mnogo veći. Najmanje 400 žrtava su – prema navodima pakistanske vlade – bili civili, a više od 200 bili su takozvani “ne-borci”.

Međutim, nevladine organizacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je u napadima CIA-e bespilotnim letjelicama od 2004. godine do danas ubijeno najmanje 2000 pakistanskih civila.

(Agencije / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz