Saznaj da li u sebi nosiš “virus” haridžizma

Popularno na sajtu

Po količini zla koje su nanijeli muslimanima, haridžije se jedino mogu mjeriti sa šiijama. Ova opaka sekta se pojavila u vrijeme ashaba i, u manjim ili većim prekidima, pratila je ummet kroz čitavu historiju.

Haridžije su kroz historiju pogađale zejednice muslimana, ubijajući muslimane ili kvareći njihovu vjeru. Mnogi haridžijski pokreti u novijoj historiji muslimana, poput onog u Afganistanu i Alžiru krajem prošlog stoljeća, pojavili su se na poljima džihada; tekfirili su mudžahide i borili se protiv njih, usporavajući tako pobjedu islama i muslimana.

Svoje nove članove, haridžije regrutuju iz redova naivnih i, po pravilu, buntovnih muslimana, koristeći slabost njihove vjere i jačinu njihovih emocija.

Zato je neophodno da svaki musliman uskladi svoje emocije i svoje ubjeđenje u skladu sa islamom, kako ne bi bio lahak plijen bilo kakvim pozivačima u zabludu.

U recima koji slijede, saznaj da li u sebi nosiš “virus” haridžizma kroz opise osobina koji vode haridžizmu. Ako se nešto od ovoga nađe pri tebi, preispitaj svoje stanje i radi na njegovoj popravci moleći Allaha za uputu.

U djelima učenjaka se navodi ovih 10 osbina koje vode haridžizmu (što ne znači da je ovaj broj ograničen):

1. Slabo razumjevanje vjere tj. slabost poznavanja šerijatskog znanja, ili njegovo stjecanje na neprirodan način.

2. Fanatizam u vjeri, strogoća i cjepidlačenje.

3. Neuravnotežena ljubomora spram vjere (emocije bez mudrosti i znanja).

4. Udaljavanje od uleme i učenjaka, neučenje pred njima, nestjecanje znanja izravno od njih, i ne slijedjenje istih.

5. Samoobmana, samoproglašavanje učenjakom i alimom, te uzdizanje nad učenim ljudima i ulemom.

6. Mladost i slabo iskustvo.

7. Širenje zla i nasilja u društvu, i zapostavljanje institucije “Naredjivanja na dobro, i odvraćanje od zla”.

8. Nesnalaženje u stvarnosti.

9. Neimanje strpljenja, i neimanje mudrosti u da'avetu.

10. Uzimanje ‘znanja’ od onih koji ga nisu dostojni, ili od onih koji ga ne nose u svojim prsima, ili su pak nestručni po datom pitanju, ili su ga stjecali putem neispravnih metoda!

Kada se navedeni razlozi, ili pak veći dio njih, nađu na jednome mjestu – teren je spreman za nastajanje pravog haridžizma, ili pak nekih njegovih specifika i svojstava, bilo koje mjesto, ili vrijeme, ili narod da je u pitanju!

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz