Kako steći osobine pobjedonosne generacije

Popularno na sajtu

Ako razmislimo o deset prethodnih osobina1 (minimum koji se mora ostvariti), zaključit ćemo da je njihovo stjecanje izuzetno teško i zahtjevno. Ne bude li se stalno trudio u tome, čovjek će se vratiti na polaznu tačku; naša je stvarnost tome najbolji dokaz.

Mnogi između nas žele biti skromni, težiti onom svijetu, ulaganju truda radi Dženneta, zbog iskrenosti, straha od Allaha, ljubavi prema Njemu… ali to nisu u mogućnosti.

Čitamo li biografiju dobrih ljudi, to nam daje krila i poželimo biti poput njih, ali tu želju ne možemo implementirati. To je tako zato što mi želimo plodove naprečac, preskačući predviđene etape. A zna se da se plodovi rada ubiru u posljednjoj etapi, prije koje postoje mnoge etape kojima se mora posvetiti krajnja pažnja.

Isti je slučaj s prethodnih deset osobina: da bi se uspjelo steći ih, mora se poduzeti određena unutarnja promjena samog sebe, i rezultati će, kasnije, biti očiti. Na primjer, čovjek neće biti iskren u djelima i na tome ustrajati, što je sastavni dio odnosa prema Gospodaru, ako iskrenost nije uvriježena duboko u njemu. Isti je slučaj s ljubavi prema Allahu, strahu, nadi, veličanju…

Odnos zavisi od spoznaje

Odgovor na pitanje kako čovjek može uspostaviti i održati iskren odnos prema Svevišnjem Allahu leži u poznatoj činjenici da se čovjek prema drugima odnosi sukladno poznavanju tih istih osoba. Uzmimo kao primjer ljude koji se upoznaju, recimo, na putu i započnu razgovor: u početku će biti oprezni jedni prema drugima, neprestano će jedni druge, takoreći, otkrivati, pa će, nakon određenog vremena, postati prisniji. S druge strane, ako se ustanovi da je neko među njima na visoku položaju, ovi će ga drukčije doživljavati i, nesumnjivo, ljepše će se odnositi prema njemu.

Pet je elementarnih osnova kad je riječ o stjecanju spomenutih osobina, i to:

  • spoznaja Allaha,
  • spoznaja samog sebe,
  • spoznaja dunjaluka,
  • uvjerenje u ahiret, te
  • mudrost – plod razumijevanja.

(Nastavit će se, inšallah…)

Iz knjige El-Džilul-mev'udu bin-nasri vet-temkin (Pobjedonosna generacija)
Autor: Medždi el-Hilali
Obrada i naslov: Put vjernika

Fusnota:

  1. U prvom djelu knjige, autor navodi sljedeće osobine pobjedonosne generacije: iskrenost, ljubav, strah, robovanje, poniznost, skromnost, borba, strpljivost i postojanost, umjerenost i prijateljevanje s vjernicima.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz