Amerika plaća vladi u Islamabadu pravo da bombarduje Pakistance svojim bespilotnim letjelicama

Popularno na sajtu


Jedan od poznatih analitičara kaže da pakistanska vlada prima mito od Sjedinjenih Država da bi dozvolila atentate koje izvršavaju američki trutovi i u kojima se ubija nevino civilno stanovništvo.

Napadi američkih bespilotnih letjelica, u oblastima na sjeveru Pakistana, nastavljaju da odnose nevine živote – a sve u ime američke tzv. borbe protiv terorizma. Ni bebe nisu pošteđene u tim napadima. Četiri rakete su u najnovijem napadu pogodile kuću i pri tome ubile 5 civila. Strahuje se da je broj žrtava pod ruševinama mnogo veći. Direktor CIA-e John Brennan i dalje obezbjeđuje listu osoba koje treba ubiti, a koju predsjednik Obama lično potpisuje svake sedmice, uprkos jakoj međunarodnoj osudi.

O ovom je pitanju Press TV intervjuisao gospodina Tighea Barrya, predstavnika nevladine CODEPINK organizacije u Vašingtonu.

Press TV: Uprkos međunarodnoj osudi, Sjedinjene Američke Države nastavljaju svoje trutovske napade u Pakistanu. To što su mnogi uperili prst krivice na pakistansku vladu i njenu “nemogućnost” da zaustavi ove napade govori nam mnogo toga.

Šta pakistanska vlada, po vašem mišljenju, dobija dozvoljavajući ove trutovske napade u kojima Amerikanci ubijaju nevino stanovništvo i ugrožavaju suverenitet Pakistana?

Barry: Osjećam da je pakistanska vlada pod velikim pritiskom od strane kriminalne vlasti u Sjedinjenim Državama, koja nastavlja da napada i ubija nevine ljude u Pakistanu koristeći svoje bespilotne letjelice.

Dozvoljavajući trutovske napade, pakistanska vlada je u mogućnosti da rasporedi svoju vojsku u oblasti Vaziristan i sjeverozapadnim dijelovima Pakistana, a u kojima ranije nije imala vojno prisustvo.

Pakistanska vlada se kocka sa SAD-om u nadi da će izaći kao pobjednik kada američke trupe konačno okončaju svoju nezakonitu okupaciju Afganistana.

Pakistanci su izgubili u ovim oblastima više od 30.000 vojnika u ovom beskrajnom ratu protiv tzv. terorizma. Ja stvarno ne vidim drugi motiv pakistanske vlade osim da im to donosi novčanu korist.


Poznato je da Zardarijeva vlada stalno dobija novac od vlade Sjedinjenih Država kako bi nastavila ovaj beskrajni rat na svojoj vlastitoj teritoriji. To se dešava već 30 godina. Sjedinjene Države su koristile pakistansku teritoriju da vode rat protiv bivšeg Sovjetskog Saveza. Još me uvijek zbunjuje kad čujem da čak i generali sa 4 zvjezdice gube svoje živote u Pakistanu zbog ovog beskrajnog rata protiv “terorizma”.
CIA je najkriminalnija organizacija u okviru vlade SAD-a, koja izvršava atentate na ljude u sjeverozapadnim dijelovima Pakistana, a da im se prije toga nije ni sudilo.

Od dokumentovanih 3.500 ljudi koji su ubijeni u trutovskim napadima, manje od 150 ih je bilo na američkoj crnoj listi. Znači, ostali su bili civili.

Mi još uvijek ne možemo da shvatimo zašto svjetska zajednica ne reaguje i ne zaustavi sve te nelegalne atentate trutova u bilo kojem dijelu svijeta.

Press TV: Trutovi su srž američke tzv. protivterorističke strategije. Da li ćemo da vidimo povećanje ovih trutovskih napada na pakistanskom tlu jer je John Brennan novi direktor CIA-e?

Barry: Bez obzira na povećanje ili smanjenje tih napada, Sjedinjene Države su već izvršile mnoga nezakonita ubistva unutar Pakistana, a i u drugim dijelovima svijeta: Somaliji, Jemenu, Libiji, itd.

Treba napomenuti da je John Brennan došao sa idejom “crne liste” – liste koju on svakog utorka donosi pred Obamu – dan koji oni zovu crni utorak, tj. dan kada oni sjede u Bijeloj kući i „odlučuju” ko će živjeti, a ko će umrijeti u Pakistanu.

John Brennan je nedavno izašao i rekao da se svako stariji od 16 godina smatra nelegalnim borcem kada su u pitanju Sjedinjene Države. Oni time pokušavaju da očiste svoje ruke od krvi nevinog pakistanskog naroda.

Mi znamo da John Brennan neće okončati ove trutovske napade. Svjetska zajednica je ta koja može, ako hoće, da ustane protiv trutovskih napada i da zahtijeva od ovog lupeškog režima u Vašingtonu da zaustavi svoje nelegalne atentate u Pakistanu ili drugdje u svijetu.

Izvor: PressTV

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4216,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz