Ron Paul o američkom terorizmu i bespilotnim letjelicama

Popularno na sajtu


Penzionisani kongresmen Ron Paul osuđuje američku upotrebu bespilotnih letjelica i njenu spoljnu politiku u kojoj želi da bude “kralj svijeta”.

Ron Paul je u intervjuu za Foks njuz izjavio da bi se SAD možda mogle spasiti od bankrota ako bi gledale svoja vlastita posla, umjesto što se vojno miješaju u unutrašnje poslove drugih država.

Na pitanje TV voditelja: “A šta ako nas (muslimani) zaista mrze, ako mrze sve naše vrijednosti, ako nas stvarno ne podnose ili ako nas žele da vide mrtve?”, Ron Paul je odgovorio: “Oni također mogu da postave isto pitanje: Zašto mi (Amerikanci) mrzimo muslimane? Zašto ih toliko mrzimo, pa smo otišli 6.000 milja daleko od kuće da bi ih ubijali bespilotnim letjelicama (trutovima). To je izvor sukoba. Zašto moramo u toj mržnji da udaramo u ratne bubnjeve, da idemo tamo i da činimo te stvari (zlodjela, op.prev.), a onda iznenada imamo epidemiju samoubistava američkih vojnika koji se pitaju: ‘Zašto ubijamo ljude, žene i djecu raketama iz bespilotnih letjelica?’ To je neuspješna politika.”

Bivši kongresmen je rekao da Amerika još uvijek ne shvaća da je većina zemalja u svijetu mrzi zbog njene angažovanosti u inostranstvu i da će situacija biti mnogo gora ako to ona ubrzo ne shvati.

On je nastavio rekavši da se sadašnji antiamerikanizam na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi odgajao vremenom jer je Amerika oduvijek slala svoje trupe u taj region.

U svjetlu aktuelne krize u svijetu, TV voditelj je upitao Rona Paula da li bi Amerika trebala da se još više angažuje na Bliskom istoku. Penzionisani kongresmen, poznat po svojim antiintervenicionističkim stavovima, je rekao: “Apsolutno ne! Mislim da bi to bilo glupo. Ja mislim da ono što smo radili toliko godina je bilo toliko glupo. Mislim da bi naša vlada konačno trebala da shvati razloge porasta antiameričkog sentimenta u cijelom svijetu. Intervencije Amerike u tom dijelu regiona nam nanose veliku štetu. Imamo haos u Egiptu. Ne znamo šta treba da radimo sa Sirijom… Ono što se događa u Maliju, a i situacija sa taocima u Alžiru, je posljedica našeg miješanja u poslove Libije. Jedna stvar vodi drugoj. Svi ovi problemi koje imamo jasno potkrepljuju moje mišljenje da smo trebali da ostanemo izvan komplikovanih saveza, da se ne miješamo u unutrašnje poslove drugih nacija, da gledamo svoja vlastita posla i da sačuvamo koji dolar jer smo kompletno švorc.”

On je zaključio intervju riječima: “Sve dok mislimo da je Amerika ‘kralj svijeta’, situacija će se pogoršavati.”

Priprema: Put vjernika

Ključne riječi: 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz