Djeluje li brak pozitivno na srce?

Popularno na sajtu

U istraživanju, u kojemu je sudjelovalo 3.5 miliona odraslih Amerikanaca, se pokazalo da brak smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

“Naše istraživanje jasno pokazuje da, kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje, bračni status uistinu igra važnu ulogu”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Carlos Alviar.

Ovo je do sada najveće provedeno istraživanje na temu uticaja braka na zdravlje kardiovaskularnog sistema, prenosi Prevention.

Rezultati istraživanja su pokazali da brak može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti za 5%, u odnosu na osobe koji nisu u braku ili su rastavljeni.

Brak još više pozitivno djeluje na mlade supružnike. Naime, osobe, mlađe od 50 godina, koje su u braku, imaju za čak 12% manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici su također otkrili da pušenje, vodeći uzročnik srčanih bolesti, smrt u najvećem postotku uzrokuje kod osobe koje nisu u braku. Pretilost je bila najčešća među samcima i rastavljenima, a udovice i udovci su imali najveći rizik od nastanka dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da brak pozitivno djeluje na zdravlje. Naučnici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

(MOJEzdravlje)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz