SAUDIJSKA ARABIJA: Nakon zabrane izdavanja fetvi bez dozvole vlasti, slijedi zabrana pisanja na Internetu

Popularno na sajtu

Nakon što je zabranila izdavanje fetvi od strane učenjaka koji nemaju licencu (dozvolu) za izdavanje fetvi, saudijska vlada namjerava zabraniti i pisanje na Internetu bez dozvole. Po novom zakonu koji će stupiti na snagu sljedećeg mjeseca, svi oni koji pišu i objavljuju na Internetu, pa i na forumima, morat će od vlade da dobiju dozvolu.

Tzv. Saudijska Arabija ima najveći broj blogera u arapskom svijetu, a njihovo pisanje bi moglo ugroziti interese vladajuće porodice Saud. Iako saudijska vlada tvrdi da ovim činom namjerava „da zaštiti društvo“, upućeniji ne sumnjaju da je pozadina ovog čina zaštita režima od sopstvenog naroda.

Budući blogeri će, da bi dobili licencu, morati, pored ostalih kvalifikacija, imati i „Potvrdu o dobrom ponašanju“ koju izdaju nadležni organi. Naravno, ta potvrda se može dobiti samo ako je osoba bliska režimu, ili da bar nikada u svom životu nije kritikovala režim.

Ovaj potez vlade stavlja ovaj režim na sami vrh represivnih režima ne samo u arapskom, već i u čitavom svijetu.

Svako ko bude uhvaćen u blogovanju bez licence bit će kažnjen do 100 000 rijala (oko 27 000 američkih dolara) i/ili će mu zauvijek biti zabranjen pristup internetu. Ovo važi za one koji pišu bez dozvole, ali njihovo pisanje ne ugrožava interese porodice Saud. Za one druge, koji se usude kritikovati ovaj zločinački režim, slijede već oprobane kazne: hapšenje, torturisanje, robija, a nerijetko i ubistvo.

Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz