„Saudijska Arabija“: Preko 11000 muslimana uhapšeno u „borbi protiv terorizma“

Popularno na sajtu

Saudijska vlada je objavila prvi sveobuhvatni izvještaj o „uspjesima“ u 8-godišnjoj borbi protiv Al-Kaide, izvjestio je UmmaNews web sajt pozivajući se na Global Post.

Prema izvještaju, ukupno 11 527 muslimana je uhapšeno, a oko polovica njih je puštena nakon što su odslužili kazne za „male, nenasilne prijestupe“.

Ukupno 5 696 muslimana je zadržano, dok se 1 612 nalazi u kazamatima saudijskog porodičnog klana koji upravlja Zemljom Dvaju Harema (tzv. Saudijska Arabija).

Još 603 muslimana je upravo „procesuirano“, i vjerovatno podvrgavano teškom mučenju.

Važno je napomenuti da je mučenje u saudijskim zatvoru uobičajeno već duže vrijeme. Tokom tog razdoblja dželati saudijske vladajuće porodice su akumulirali veliki broj metoda u torturisanju zatvorenih muslimana, metoda kojima bi mogli pozavidjeti i gospodari saudijsog režima u Vašingtonu.

934 muslimana čeka na sud tirana, dok se 616 još uvijek „ispituje“.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova saudijske vlade, general Mensur el-Turki, rekao je da je ovaj izvještaj objavljena kako bi se odredio broj muslimana koji su uhapšeni i kako bi se pokazalo da “neće svako ko je uhapšen ostati (u zatvoru) zauvijek. Mi smo oslobodili više od 50%.”

Ovi statistički podaci su objavljeni u subotu, 2. aprila 2011.

Svi osumnjičeni se čuvaju u Rijadu, a njihov slučaj vodi specijalni sud osnovan za ovakve „prijestupe“. Sva suđenja se održavaju iza zatvorenih vrata, nikome nije dopušteno da prisutvuje njima, čak ni rodbini osumnjičenih.

Molimo Allaha da olakša našoj zatvorenoj braći i ubrza njihovo oslobađanje iz zatvora porodice Saud, kaže se na kraju izvještaja UmmaNews-a.

(Kavkaz centar/Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz