Robot u obliku galeba – superšpijun budućnosti (VIDEO)

Objavljeno / ažurirano:

Kompanija Festo napravila je proizvod – Smart Bird (Pametna ptica), tačnije robota u obliku galeba koji je toliko uvjerljiv u letu da je iz daljine gotovo nemoguće uočiti razliku od prave ptice.

Konstrukcija robota napravljena je od ultra-lakih materijala, te je težak samo 40 dekagrama, a njime se upravlja pomoću osjetljive elektronike. Jedna od revolucionarnih činjenica u svijetu robotike, jest podatak da se krila letećeg robota ne savijaju samo gore- dole, već i pod određenim ugloviima kako bi se što realnije imitirao let ptice.

Robot-galeb je aerodinamički vrlo efikasan, te čak može okretati glavu kao pravi galeb kada izvodi akrobatske okrete, te može polijetati i slijetati sam.

Portal Businessineconomy tako ističe da su potencijali takvog robota vrlo veliki. Naime, uz dodatak kamere i baterija koje će omogućiti prelazak većih udaljenosti robot-galeb je veliki potencijal za špijunske misije.  

(Dnevni avaz/Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Libija: Francuski avioni bombardovali bazu Al-Vatija, Rusi okupirali naftno polje

0
Neimenovani vojni zvaničnik proislamske libijske vlade u Tripoliju, izjavio je tursku novinsku kuću Anadoly Agency (A) da su neidentificirani vojni avioni u noći subote na nedjelju izveli napad na bazu Al-Watiya.

Preporučeni sadržaj

Islamske teme