Skromnost kao neodvojiva odlika pobjedonosne skupine

Popularno na sajtu

Skromnost znači da čovjek uguši svoju želju i naklonost prema ovom svijetu, da se otuđi od njega.

Potvrdu za to nalazimo u hadisu: “Šta ja imam s ovim svijetom, zbilja!”[1]

Uistinu, pobjedonosna generacija mora biti skromna, utoliko što je želja za ovim svijetom jedna od najvećih prepreka u stjecanju Božije pomoći i zaštite. I ova nemoć i poniženje, koje umet sad proživljava, upravo je posljedica ljubavi prema ovom svijetu, čežnje za njegovim posjedovanjem i preferiranjem prolaznog nad vječnim.

S tim u vezi, čitajmo Resulullahov, sallallahu alejhi ve sellem, nagovještaj: “Uskoro će se protiv vas dići narodi sa svih krajeva svijeta, kao što se izjelice okupe oko činije!” Neko upita: “Božiji Poslaniče, hoće li se protiv nas dići zato što će nas biti malo?” “Neće vas biti malo, ali ćete biti bezvrijedni kao mulj koji bujica nosi. Vas će obuzeti slabost, a neprijatelji od vas neće strahovati jer ćete voljeti ovaj svijet a prezirati smrt “, odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.[2]

Kad je riječ o navikavanju na skromnost, geslo umeta treba biti: “Malo blagoslovljenog imetka bolje je od bogatstva koje može upropastiti!”

Ne priliči da pobjedonosna generacija imetak prihvata s dubokim emocijama, već ga treba doživjeti kao sredstvo ispunjavanja svojih elementarnih potreba te kao način čuvanja od poniženja i prosjačenja.

Iz knjige El-Džilul-mev'udu bin-nasri vet-temkin (Pobjedonosna generacija)
Autor: Medždi el-Hilali
Obrada i naslov: Put vjernika


[1] Hadis je autentičan. Zabilježio ga je Ahmed, kao Ibn Abbasovo, radijallahu anhu, predanje. Šejh El-Albani označio ga je vjerodostojnim, u zbirci Sahihul-džami (5669).

[2] Hadis je autentičan. Zabilježili su ga Ahmed i Ebu Davud, kao Sevbanovo, radijallahu anhu, predanje. Šejh El-Albani označio ga je vjerodostojnim, u zbirci Sahihul-džami (8183).

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

[td_block_14 limit="3" category_id="54" sort="random_posts"]
%d bloggers like this: