Prvi džuma-namaz nakon 86 godina u Aja Sofiji okupio muslimane iz različitih dijelova svijeta

Popularno na sajtu

Muslimani iz različitih dijelova svijeta okupili su se danas u Istanbulu kako bi prisustvovali prvom džuma-namazu nakon 86 godina u Aja Sofiji, kojoj je nedavno ukinut status muzeja i vraćen status džamije, javlja Anadolu Agency (A).

Uz prisustvo oko 350.000 vjernika, klanjanjem prvog džuma-namaza nakon 86 godina u petak je ponovo za molitvu otvorena istabulska Aja Sofija, čime je ponovo postala džamija.

Ponovni početak vjerskih obreda u džamiji Aja Sofija historijski je događaj koji je privukao pažnju cijele svjetske javnosti.

Kako piše Anadoly Agency hiljade ljudi iz čitavog svijeta je došlo u Istanbul da bi prisustvovali ovom događaju.

Aja Sofija namaz

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.

(Anadoly Agency)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz