Sirija: Tahriru-Šam i NLF rasporedili ogroman broj boraca u Džebelu-Zaviju

Objavljeno / ažurirano:

Posljednjih dana situacija u južnom Idlibu je vrlo napeta zbog uzajamnog granatiranja, a obje strane rasporedile su udarne snage duž linije razgraničenja u Džebelu-Zaviji.

Sirijski teroristički režim najavio je ponovno pokretanje ofanzive na Idlib, a režimska ”25. Specijalna Divizija”, ”Tigrove” snage, ”Taha” artiljerijski puk, Četvrta Divizija, Baqir brigada, iranske snage Kuds, libanonski Hezbollah, šiijska brigada Fatimijun i druge režimske saveznice navodno su zadnjih dana južno od Idliba rasporedili oko 15.000 vojnika i militanata.

Izvori bliski sirijskoj opoziciji tvrde da će komandir šiijskih brigada Kuds (Revolucionarna garda Irana), Muhammed el-Saeed, predvoditi ovu operaciju.

Dvije glavne članice opozicijske operativne sobe ”Fethul-Mubin”, Tahriru-Šam (HTŠ) i front Džebhetu-Watanija (NLF), u protekla 24 sata rasporedile su po 5.000 boraca u Džebelu-Zaviju, a konvoji iz zapadnog Halepa, zapadnog Idliba i sjeverne Latakije i dalje pristižu i preuzimaju položaje.

Prema izvještajima, Turska će pružiti punu vojnu podršku svim članicama operativne sobe ”Fethul-Mubin” u slučaju da režim pokrene novu ofanzivu na Idlib, što uključuje i podršku iz zraka.

Rusija koja je jamac sporazuma prema kojem režim neće nestaviti nove napade na Idlib ogorčena je gubicima koje je pretrpjela u Libiji od strane pro-turskih tripolijskih snaga, tako da vjerovatno neće zaustavljati režimske provokacije i napade.

Režim je posljednjih mjeseci od Rusije dobio nove sisteme protuzračne odbrane, nadajući se da ovog puta neće biti lahka meta turskih bespilotnih letjelica.

Vojni zvaničnici Tahriru-Šama rekli su da su se za ovo pripremali mjesecima te kako su gubici i podjele iz prethodnih bitaka prevaziđeni.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Video: Izraelske snage pokušale oteti ranjenog Palestinca iz vozila hitne pomoći

0
Izraelske snage su pokušale iz vozila hitne pomoći oteti Palestinca koji je ranjen tokom protesta protiv izraelskih vlasti koje žele na području Jordanske doline, javlja Anadolu Agency (AA).
Sabur

O etici strpljivosti

Preporučeni sadržaj

Islamske teme