Sirija: Režim koristi silovanje kao oružje rata protiv sirijskih žena

Popularno na sajtu

Žene u Siriji se siluju u pritvoru, koriste kao ljudski štit tokom vojnih operacija i kidnapuju u cilju izvršavanja pritiska i ponižavanja članova porodice, novi izvještaj je pokazao u ponedjeljak.

“Zloostavljanje žena (korisiti se kao) promišljena taktika za poražavanje druge partije sa simbolične i psihološke perspektive, čineći ženu poželjnom metom dok sukob i dalje bijesni,” navodi se u izvještaju objavljenog od strane Euro-mediteranske mreže za ljudska prava.

Objavljena na međunarodni Dan za zaustavljanje nasilja protiv žena, izvještaj govori da je sirijski brutalni rat “kreirao pogodno tlo  za nasilje nad ženama, uključujući seksualno nasilje.”

Izvještaj govori  da je silovanje dokumentovano u sedam pokrajina, uključujući Damask, uglavnom “tokom vladinih racija, na kontrolnim punktovima i unutar zatočeničkih objekata.”

Izvještaj citira ženu pod imenom Aida, 19-godišnjakinju iz Tartusa na sirijskoj obali, čija je porodica bliska sa antirežimskim pokretom Muslimansko bratstvo.

Ona je pritvorena između oktobra 2012. januara 2013. i tokom tog vremena je silovana u dva navrata, uključujući silovanje od strane trojice vojnike dan prije sudskog saslušanja.

“Ispitivač me ostavio u sobi i vratio se sa tri člana osoblja, koji su me naizmjenično silovali. Žestoko sam se opirala prvom ali kada je drugi počeo, postala sam užasnuta i nisam mogla pružiti otpor,” ona je izjavila.

“Kada je treći počeo, totalno sam kolabirala. Krvarila sam cijelo vrijeme. Dok je zadnji završio, pala sam na tlo. Deset minuta kasnije, zatvorski doktor je došao i odveo me u kupaonicu gdje mi je dao inekciju da bi mogla stajati pred sudijom,” rekla je.

Izvještaj govori da se silovanje često koristi od strane režimskih snaga kao oružje tokom vojnih operacija.

Navodi se slučaj u centralnoj pokrajini Homs, gdje su režimske snage silovale 9-godišnjakinjupred očima njene porodice u oblasti Baba Amr u martu 2012.

Izvještaj upozorava na poteškoće dokumetovanja silovanja zbog sramote povezane za seksualno nasilje.

“Mnoge žrtve seksualnog nasilja – ako ne većina njih – izabiru ili su prisiljene da napuste svoju domovinu, noseći sa sobom fizičke i (psihološke) ožiljke u državu gdje uzmu azil,” navodi se.

Grupa za monitoring također dokumentuje upotrebu žena kao ljudskih štitova i rastući fenomen kidnapovanja žena od strane režima i opozicijskih snaga.

Navodi se da žene najčešće bivaju otimane radi razmjene zatvorenika ili “izvršavanja pritiska na njene muške rođake da se predaju,” kazala je grupa.

Izvještaj citira sirijsku mrežu za ljudska prava kako kaže da je između decembra 2011. i maja 2012. dokumentovano 125 slučajeva otmice žena i dva slučaja otmice djeteta.

U ratu u Siriji dosad je ubijeno više od 120 000 ljudi i miloni drugih su prisiljeni da pobjegnu. Od onih koji su postali izbjeglice, tri četvrtine su žene i djece, rekao je UN.

Izvor: Agencije

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz