Bivši šef CIA-e: Pobjeda Asada je najbolji ishod rata u Siriji

Popularno na sajtu

“Sektaško” krvoproliće u Siriji je velika prijetnja regionalnoj sigurnosti za koju bi pobjeda Asadovog režima bio ishod kojem se treba nadati, rekao je bivši šef CIA-e u četvrtak, piše AFP.

Majkl Hajden (Michael Hayden na slici), penzionisani general američkih zračnih snaga koji je do 2009. bio šef Centralne obavještajne agencije (CIA), rekao je da pobjeda pobunjenika (misli se na pobjedu prozapadnog dijela opozicije. op. prev.) nije jedna od tri moguća ishoda koje on predviđa u sukobu.

“Treći mogući ishod je da Asad pobjedi,” rekao je Hajden na godišnjoj konferenciji ekperata za terorizam na Jamestown Foundation. “I moram vam reći u ovom trenutku, koliko god ružno zvučalo, ja nekako težim prema trećem ishodu kao najboljem od tri veoma, veoma ružna moguća ishoda,” kazao je.

Prvi mogući ishod je kako je citiran, nastavljanje sukoba između “ekstremnih” frakcija sunija i šijja. Opozicijskim skupinama dominiraju sunije, dok Asada podržavaju sirijske alevije, šijje i kršćanske manjine, navodi se u nastavku teksta.

Drugi mogući ishod sirijskog rata, koji Hajden smara da bi se mogao najprije desiti, jeste podjela Sirije i gašenje države unutar granica koje su definisane sporazumom u 1916. između francuskog i britanskog carstva.

“To znači kraj Sajks-Pikot (sporazuma), što bi pokrenulo gašenje svih umjetnih država koje su formirane posle Prvog svjetskog rata,” rekao je.

Britanski diplomata Mark Sajks i njegov francuski kolega Francis Džordžs Pikot podijelili su  Bliski istok u zone kontrole koje su kasnije korištene kao granice za “nezavisne” arapske države, među kojima je svakako i Sirija.

Slom u stoljetnom sporazumu bi mogao proširiti “haos” u Libanonu, Jordanu i Iraku, upozorio je Hajden. “U velikoj mjeri se bojim gašenja države. Zapravo gašenja sporazuma Sajks i Pikot,” rekao je Hajden.

Dominantna tema koja se vodi u Siriji jeste o “sunijskim fundamentalistima” koji preuzimaju značajan dio bliskoistočne geografije, i eksploziji sirijske države i Levanta kakvog poznajemo, navodi se na kraju članka kojeg su prenijeli svi relevantni svjetski mediji.

Ako malo promislimo o onome što je rekao bivši šef CIA-e, dolazimo do potvrde u njegovim rječima onoga što je Put vjernika još prije tvrdio a to je da je Zapad prestravljen idejom ponovnog uspostavljanja hilafeta kojem nužno mora prethoditi gašenje Sajks-Pikot sporazuma koji je bio ključni potez u podjeli islamskog svijeta u nacionalne državice.

Prije nešto više od sedmicu dana želju da bi Amerika trebala otvoreno početi surađivati sa Asadovim režimom izrazio je i Rajan Si Kruker iskusni američki diplomata koji je služio u Siriji, Iraku i Afganistanu koji je rekao: “Trebali bi ponovo započeti razovarati sa Asadovim režimom u pogledu antiterorizma i drugih pitanja po kojima dijelimo zabrinutost”. Pa dodao: “To se mora uraditi veoma, veoma tiho. Koliko god je loš Asad, on nije gori od džihadista koji će preuzeti (Siriju) ako on ode.”

Nešto prije toga svjetski mediji su objavili, među kojima je i iranska PressTV da su evropski dužnosnici i obavještajne službe počele obnavljati odnose sa sirijskim režimom. “Od mjeseca maja, malo po malo, mi smo se počeli vraćati, na početku oprezno, zatim dva, pa tri (puta),” AFP je citirao evropskog ambasadora za Siriju koji se nalazi u Bejrutu od decembra 2012. Više o tome pročitajte ovdje.

Put vjernika – Odjel za monitoring

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz