Rat u Siriji sve više dobija oblik globalnog rata

Popularno na sajtu


Nakon što je procurila informacija u turskim i ‘izraelskim’ novinama o mogućem dogovoru između SAD-a i Rusije po pitanju sirijskog problema, jasniji prikaz krvave scene u Siriji se pokazao pred očima cijelog svijeta.
Opšte osnove ovog dogovora su sljedeće: Sirija se dijeli u dvije zone. Jedan dio treba da pripadne alevijskom režimu (ustvari Iranu i Rusiji), a drugim dijelom treba da upravlja takozvana ‘Nacionalna koalicija’, koja je formirana od strane Zapada i Katara.

‘Nacionalna koalicija’, kao snažna komponenta, biti će dodijeljena Slobodnoj sirijskoj armiji, kojoj se sada aktivno ispire mozak, jer nisu sve jedinice SSA (Slobodne sirijske armije) spremne da idu pod okrilje pro-zapadnih marionetskih bandi.

Džihadisti su proglašeni zajedničkim neprijateljem prozapadne marionetske ‘Nacionalne koalicije’, SSA, Rusije i Irana.

Ovo usklađivanje promoviše interese Irana, koji će samo pozdraviti Bliski istok, u kojem se nalaze države koje su slabe i koje se urušavaju i čije vlade nemogu zadaržati monopol na uporabu sile.

U stvari, to je postignuto stvaranjem Hizbullaha, vojske dijela Hamasa, koji su oruđe iranske politike u regiji.

Posebnost u tom pogledu će biti otvoreno uplitanje Iraka (koji još zavisi od Amerike) u rat, čija je vojska nedavno počela da bombarduje pobunjeničke položaje u Siriji.

Bagdadski rafidijski režim je ušao u rat nakon prijetećih izjava takozvanog premijera Nurija el-Malikija, koji je rekao da bi pad Asadovog režima mogao prouzrokovati „raspirivanje rata na susjedne države regije, i dolazak džihadista na vlast…“

Prema navodima sirijske opozicije, iračke snage su postavljene duž granice. Snage bagdadskog režima već nekoliko dana izvode minobacačku i artiljerijsku paljbu na položaje Slobodne sirijske armije, na područje oko ‘Al-Ya'roubia’, graničnog prelaza u pokrajini Hasaka.

Sirijska opozicija je postavila video u kojem se vidi prijenos iračke vojne opreme i oružja preko granice (sa Sirijom) snagama Asada.

Treba podsjetiti da otpadnički režim u Jemenu (koji je također pod kontrolom Amerike) sudjeluje u ratu na strani Asada već nekoliko mjeseci.

U subotu, pojavio se izvještaj da je Jordan objavio da daje nagradu za bilo kakvu informaciju o Džabhat en-Nusra brigadi i njezinim vođama. Jordan je prethodno izručio Asadovom režimu pilota, koji je avionom dezertirao iz Sirije.

U međuvremenu, korpus iranske revolucionarne garde (uključujući avijaciju) ruski GRU, formacija libanske šiitske bande Hizbullaha koja je nedavno okupirala 8 sela u regiji Homsa, već dugo se otvoreno bore na strani Asada.

Rusija i Iran aktivno snabdjevaju Asadov režim, ne samo sa ljudstvom nego i sa vojnom opremom. A ovo naoružanje, uprkos takozvnom ‘međunarodnom embargu’, otvoreno se uvozi kroz luke Saudijske Arabije, Jemena, Egipta i nekih evropskih država.

U proteklim danima, došlo je do velikog porasta raketnih napada na položaje SSA i mudžahida. Dok je prošle godine ispaljeno samo 2-3 rakete tipa SCUD, sada se noću i danju ispaljuje po 3-5 SCUD-ova svakodnevno.

Asadovci koriste hemijsko oružje, iako na lokalnom nivou, ove činjenice su potpuno ignorisane od strane zapadne alijanse, koja je licemjerno prijetila ‘žestokom odmazdom’ u slučaju upotrebe hemijskog oružja.

Zapravo, sirijski front u našim očima mnogo jasnije razdvaja globalne sudionike sukoba na dve suprostavljene strane, skida njihove maske i razotkriva njihove ciljeve. Na jednoj strani, to je međunarodni savez nevjerstva, koji uključuje nevjerničke države i njihove marionete među takozvanim muslimanskim vladarima, i na drugoj strani mudžahide i obične muslimane koji su objavili svoju namjeru o ponovnom uspostavljanju Allahovog Šerijata.

Uprkos različitim materijalnim resursima, i stvarnog ujedinjenja svih snaga globalnog nevjerstva protiv šačice iskrenih muslimana, mudžahidi napreduju zauzimajući sve više i više teritorija. I ovo se dešava unatoč nedostatku oružja, opreme, logistike, čak i obuće.

Bez obzira na optužbe koje dolaze na račun mudžahida od strane neaktivnih muslimana u sklopu zavjere svijetkih razmjera, svakodnevne pobjede se ipak dešavaju. Džihad u Šamu je dar od Allaha islamskoj zajednici.

Abdullah ibn Havale el-Ezdi, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “‘Formirat ćete razne vojne formacije, jedna od njih će biti u Šamu, druga u Jemenu a treća u Iraku.’ Ibn Havale reče: ‘Allahov Poslaniče, izaberi jednu za mene.’ Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, reče: ‘Drži se Šama. A ko to ne može, onda izaberite Jemen. A Allah mi je obećao da će sačuvati Šam i njegove stanovnike smutnji.'” (Ahmed, Ebu Davud i Hakim, hadis je sahih po ocjeni šejha Albanija u „Fedailu eš-Šam)

Napisao Islam Sajathan, Sirija, Halep

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi:{tortags,4263,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz