Šejh Abdullah Gunejman o obaveznosti džihada u Siriji

Popularno na sajtu


Rat u Siriji iz dana u dan prelazi u sve kritičniju fazu. Od kako je desetine hiljada šijja iz Irana, Iraka i Libanona početkom maja izvršilo invaziju na Siriju, kako bi pomogli šiitsko-alevijski režim Bešara el-Asada i spasili turbe „Sejide Zejnebe“ od zlih „nasibija“ (kako šijje nazivaju muslimane), stanje muslimana u Siriji se značajno pogoršalo. Šiitske naoružane horde, uz podršku tenkova, helikoptera i aviona, uspjele su iz ruku sunitskih revolucionara oteti nekoliko gradova i naselja, čineći usput zlobne pokolje nad sunitskim ženama i djecom.

Dok se broj pristiglih šiitskih fanatika, povođenih mržnjom prema sunijama, u Siriju značajno povećava, dotle islamski ummet kada je u pitanju Sirija ostaje neodlučan i slab, iako po broju višestruko veći od šiitske populacije. Pored slabosti ummeta uzrokovane ljubavlju prema dunjaluku i strahom od smrti, ovome su doprinijele i fetve „poznatih i priznatih“ učenjaka iz rezidencija izdajničkih vlada arapskih zemalja. Sjetimo se fetve ličnog muftije porodice Saud, Alu Šejha, da muslimani ne trebaju ići u Siriju, jer se navodne ne zna „zastava“. Fetva je izdana po naređenju ključnog krstaškog saveznika na Bliskom Istoku – saudijske vlade, koja šestoko kažnjava svakog onog ko se bude usudio otići i svojim životom pomoći muslimane Sirije.

Međutim, hvala Allahu, koji u ovim teškim vremenima nije prepustio muslimane razvratnim fetvama pokvarenih učenjaka, već dao da u ummetu postoje čestiti učenjaci koji govore istinu, makar krivo bilo izdajničkim vladama i njihovoj ulemi.

Među tim učenjacima je i šejh Abdullah el-Gunejman, jedan od najvećih živih autoriteta ehli sunneta wel džemata današnjice. Prenosimo njegovu fetvu o obaveznosti džihada u Siriji.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz