Categories:

Šejh Abdullah Gunejman o obaveznosti džihada u Siriji

Objavljeno / ažurirano:


Rat u Siriji iz dana u dan prelazi u sve kritičniju fazu. Od kako je desetine hiljada šijja iz Irana, Iraka i Libanona početkom maja izvršilo invaziju na Siriju, kako bi pomogli šiitsko-alevijski režim Bešara el-Asada i spasili turbe „Sejide Zejnebe“ od zlih „nasibija“ (kako šijje nazivaju muslimane), stanje muslimana u Siriji se značajno pogoršalo. Šiitske naoružane horde, uz podršku tenkova, helikoptera i aviona, uspjele su iz ruku sunitskih revolucionara oteti nekoliko gradova i naselja, čineći usput zlobne pokolje nad sunitskim ženama i djecom.

Dok se broj pristiglih šiitskih fanatika, povođenih mržnjom prema sunijama, u Siriju značajno povećava, dotle islamski ummet kada je u pitanju Sirija ostaje neodlučan i slab, iako po broju višestruko veći od šiitske populacije. Pored slabosti ummeta uzrokovane ljubavlju prema dunjaluku i strahom od smrti, ovome su doprinijele i fetve „poznatih i priznatih“ učenjaka iz rezidencija izdajničkih vlada arapskih zemalja. Sjetimo se fetve ličnog muftije porodice Saud, Alu Šejha, da muslimani ne trebaju ići u Siriju, jer se navodne ne zna „zastava“. Fetva je izdana po naređenju ključnog krstaškog saveznika na Bliskom Istoku – saudijske vlade, koja šestoko kažnjava svakog onog ko se bude usudio otići i svojim životom pomoći muslimane Sirije.

Međutim, hvala Allahu, koji u ovim teškim vremenima nije prepustio muslimane razvratnim fetvama pokvarenih učenjaka, već dao da u ummetu postoje čestiti učenjaci koji govore istinu, makar krivo bilo izdajničkim vladama i njihovoj ulemi.

Među tim učenjacima je i šejh Abdullah el-Gunejman, jedan od najvećih živih autoriteta ehli sunneta wel džemata današnjice. Prenosimo njegovu fetvu o obaveznosti džihada u Siriji.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

50 Poslanikovih sunneta

0
Bio je najljepšeg lica i ponašanja, nije bio previše visok niti nizak. Krevet na kojem je spavao bio je od štavljene kože napunjene...
Bajramska cestitka

Bajramska čestitka

Preporučeni sadržaj

Pompeo dao Izraelu “zeleno svjetlo” za aneksiju Zapadne obale

0
Američki državni sekretar se sastao sa premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim koalicionim partnerom Bennyjem Gantzom.

Islamske teme