Dagestan: Muslimanka zvjerski ubijena jer se sufijama nije svidio njen hidžab

Popularno na sajtu


Zvjerski ubijena muslimanka, stanovnica sela Hadžalmahi, Ummijum Rabadanova, čije je tijelo pronađeno 9. juna u rijeci Kara-kojsu, Gergebilske regije, sahranjeno je u selu Levaši.

Kako je „Kavkaskom uzelu“ saopštio jedan od rođaka ubijene, ona se nije nalazila na „Crnoj listi vehabija“, ali su joj pristizale prijetnje od sufija. Isti izvor je saopštio da su „Crnu listu vehabija“ načinile lokalne sufije, i da se na listi koja je objavljena početkom aprila našlo 33 selefija, od kojih su peterica već ubijena, dok su ostali pobjegli iz kraja.

„Ubijena se nije nalazila na listi, ali njen brat Zalimhan jeste još prije dvije godine“ – rekao je rođak ubijene Rabadanove. Prema njegovim izjavama, policijski otpadnici sumnjaju da se Zalimhan pridružio mudžahidima, zbog čega su njegovu sestru često zvali na isljeđivanje.

Prema tome, dodaje izvor, Ummijum Rabadanova je bila progonjena od sufijskih mušrika koji su joj prijetili zato što nosi „nepravilni“ hidžab. Pripadnice sufijske sekte na Kavkazu nose sufijski, „pravilan hidžab“, koji ne pokriva uši i grlo, dok je haljina priljubljena uz tijelo. Žene koje ne nose ovakav „pravilan hidžab“ bivaju od sufijskih politeista proglašene „vehabijkama“.

„Ummijum je dosljedno praktikovala vjeru, odjevala se kako priliči jednoj muslimanki. Hadžalmahincima (sufijama) se nije svidjelo njeno ponašanje, forma hidžaba, pa su ovoj ženi stalno prijetili“ – kazao je rođak ubijene.

Tihi rat između kavkaskih selefija koji vode džihad protiv Rusije, s jedne strane, i sufija, koji su na strani kavkaskih režima odanih Putinu i čiji mnogobrojni pripadnici služe u oružanim snagama režima, s druge strane, traje praktično od ruske invazije na Čečeniju, u jesen 1999. godine. Ovaj rat je intenziviran 2007. godine, kada je vođa kavkaskih mudžahida Doka Umarov proglasio Kavkaski Emirat, što je izazvalo veliku srdžbu sufija, ihvanija, murdžija, sekularista, demokrata, nacionalista… Sufije su protiv osnivanja islamske države na Kavkazu, jer je to protivno ruskom ustavu, jer „islam nas uči da poštujemo ustav zemlje u kojoj živimo“ (makar ta zemlja okupirala muslimansku zemlju).

(Ummanews / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz