Bivši iranski predsjednik: Rat u Siriji je međunarodni rat i svi su uključeni

Popularno na sajtu

Libanonski mediji su izvjestili da je 20 boraca Hizbullaha ubijeno u protekla 24 sata uglavnom na planinama Kalamuna sjeverno od Damaska blizu granice sa Libanonom, navode sirijski aktivisti na socijalnim mrežama.

Već neko vrijeme traju pripreme za bitku za brdo Kalamun koje se nalazi pod kontrolom opozicijskih snaga, za koju je samo Hizbullah  pripremio do 20 000 boraca da bi predvodio bitku za ovo strateško mjesto koje se nalazi uz granicu sa Libanonom.

Prema poslijednjim podacima, režimske snage su nakon tri dana borbe zauzele selo Kara koje se nalazi u blizini Kalamuna uz snabdjevnu rutu između Damaska i Homsa, izvjestio je AFP

Aktivisti navode da je selo Kara palo iz razloga što se takozvana Vojska islama nenajavljeno, bez koordinacije sa drugim brigadama, povukla iz bitke prouzrokujući također na taj način smrt 20 mudžahida Islamske države u Iraku i Šamu (IDIŠ) i Džebhatun-nusre. Aktivisti dodaju, citirajući zvanične Twitter naloge mudžahida, da ovo nije prvi put da se Vojska islama povlači sa borbenih polja iako, kako kažu, “leže na ogromnoj količini oružja.”

U odvojenom događaju, mudžahidi Džebhatun nusre uništili su u zapadnoj Guti kamion tipa ZIL ruske proizvodnje, koji je bio napunjen vojnicima i da je pritom ubijeno 28 vojnika uključujući jednog oficira.

Važno je napomenuti da su režimske snage, potpomognute hiljadama šiitskih vojnika iz regiona, jučer u potpunosti zauzele grad Tel Hasel u pokrajini Halep, poslije kojeg je ostalo samo jedno selo do samog grada Halepa.

Režimske snage su u poslijednje vrijeme napravile značajan napredak u ofanzivi na Halep, nekadašnji ekonomski centar države koji se nalazi u rukama opozicionih grupa već duže vrijeme.

Međutim ovo ne treba posmatrati kao gubitak zbog slabosti mudžahida, iako je i to djelimično razlog, nego gubitak prouzrokovan velikom najezdom šiitskih vojnika iz cijelog regiona koji se sada, bez sumnje, broje u desetinama hiljada.

Čak je i jedan vojnik Hizbullaha potvrdio, ono što je bilo duže vrijeme bilo jasno, prvenstveno mudžahidima, da je režim još davno poražen, i da rat u Siriji predvodi Iran i  Revolucinarna garda i libanonski Hizbullah, dok režim igra sporednu ulogu pružajući logistiku.

Da rat u Siriji više nije samo rat mudžahida i sirijskog režima, potvrdio je danas i bivši iranski predsjednik Abolhasan Banisadr za Al-Arabiyu u govoru povodom napada na iransku ambasadu u Bejrutu, navodeći da je sukob u Siriji prerastao u međunarodni sukob.

“Ono što se dešava u Siriji je međunarodni rat, i sve regionalne sile su uključene. Iran, Libanon i Turska su uveliko umješane,” rekao je bivši predsjednik, koji je preuzeo ured poslije šiitske revolucije 1979.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz