Categories:

Ubijen bivši predsjednik Afganistana i lider afganistanskih ihvanija

Objavljeno / ažurirano:

Burhanuddin Rabbani, bivši predsjednik Afganistana i zakleti neprijatelj talibana, ubijen je u šehidskom napadu u svojoj kući u utorak. Nekoliko dana prije svoje smrti, Rabbani je govorio na „islamskoj“ konferenciji u Iranu, gdje je pozvao islamske učenjake da dignu glas protiv šehidskih („samoubilačkih“) napada.

Burhanuddin Rabbani je bio predsjednik Afganistana od 1992-1996. godine, kada je zbačen sa vlasti od strane talibana. Nakon protjerivanja iz Kabula, Rabbani se sa svojom vojskom povukao na sjever zemlje, gdje je, pored Šah Mesuda, bio ključni lider Sjeverne alijanse, koja je objedinila sve one koji se nisu slagali sa talibanima, počevši od komunista, demokrata, ihvanija, sufija i drugih frakcija. Sjeverna alijansa, koja je bila pomagana od strane Amerike i Rusije, bila je ključni faktor borbe protiv talibana kako prije, tako i nakon okupacije Afganistana.

Rabbani nije oprostio talibanima protjerivanje sa vlasti, pa je u jesen 2001. godine, „ponosno“ ušao u Kabul na američkim tenkovima.

Rabbani je pored Resula Sejjafa ključni lider afganistanskih ihvanija (pokret Muslimanska braća) i jedan od najljućih protivnika afganistanskih mudžahida. Uprkos tome, Rabbani je postavljen za predsjedavajućeg „Visokog vijeća za mir“, kojeg su osnovali Amerikanci i njihov agent Karzaiji kako bi slatkorječivim frazama i ispraznim obećanjima namamili talibane na predaju.

Ubistvo Rabbanija je veliki gubitak ne samo za afganistanske anti-talibanske elemente i ihvanije, nego i za okupatorske snage koje su u Rabbaniju vidjeli čovjeka koji će uspjeti namamiti talibane na „mir“, tj. predaju.

 

Za Put vjernika: Ebu Abdul Haqq

NOVO NA SAJTU

Hindu genocid nad muslimanima: Premijer Indije na polaganju kamen-temeljca za izgradnju...

0
Indijski nacistički premijer Narendra Modi položio je "srebrnu ciglu" (kamen-temeljac) za izgradnju hrama mušričkom bogu Ramu, kojeg obožavaju hindusi, na mjestu gdje je nekada bila Babri džamija u Ajudiji (Ayodhya) u pokrajini Utar Pradeš, Indija, izvještavaju globalni mediji i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid nad muslimanima: Zabrana hidžaba i dugačke odjeće, javno rezanje...

0
S obzirom da je genocidna vlast zabranila hidžab, muslimanke su prisiljene da izlaze bez mahrame na glavi, ali su mnoge od njih i dalje nosile široku i dugačku odjeću. Međutim...

Islamske teme