Video biografija šejha Envera el-Avlakija

Popularno na sajtu

Ličnost šejha Envera el Avlakija ni nakon više od godinu i po dana od njegovog ubistva, ne prestaje biti predmetom medijske pažnje na Zapadu. Da ne govorimo o njegovoj konstantnoj popularnosti na Istoku. Za njega se kaže da je u najmanju ruku podjednako uspješan i živ i mrtav. Zapravo, u mnogim segmentima svog poziva, mnogi okrivljuju Avlakija da je uspješniji mrtav nego živ.

Kao američki državljanin i borac protiv američke hegemonije u svijetu, bio je na udaru američkih obavještajnih službi. Napustio je Sjedinjene Države i priključio se džihadu u Jemenu. Označen je za najopasnijeg džihadskog ideologa na svijetu, jer je govorio engleski i arapski podjednako dobro, što je u praksi značilo veći broj potencijalnih sljedbenika.

Krajem septembra 2011. godine, ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice koja je poletjela iz tajne baze u „Saudijskoj“ Arabiji. CIA je proglasila pobjedu nad „najopasnijim čovjekom na svijetu“, a o strahu kojeg je Avlaki proizveo u srcima svojih oponenata govori i činjenica da je par sedmica kasnije, također u napadu američke bespilotne letjelice, ubijen i njegov 17-godišnji sin Abdur-Rahman.

Međutim, nakon njegovog ubistva, video i audio predavanja Envera el-Avlakija su preplavila internet, te je on za kratko vrijeme postao jedan od najpopularnijih islamskih daija u svijetu. Nakon pogibije, Avlaki je prihvaćen i od strane muslimana koji nisu dijelili njegovo mišljenje, dok je ovaj bio živ. Zapravo, ubistvom Avlakija, CIA je sebi napravila „medvjeđu uslugu“, i praktično ojačala njegov poziv u globalni džihad. Stoga su morali biti regrutovani „moralne ubice“ sa zadatkom da degradiraju ličnost Envera el-Avlakija. Izmišljene su i plasirane raznorazne teorije, koje su imale za cilj da oslabe živi poziv čovjeka koji je već ubijen. Tako je zamućena biografija i poziv Envera el-Avlakija.

Video dokumentarac koji je pred vama predstavlja biografiju šejha Envera el-Avlakija, ispričanu od strane ljudi koji ga lično poznaju. Video sadrži svjedočenja nezavisnih novinara i analitičara koji razotkrivaju licemjernu politiku Amerike i njenih saveznika.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz