Saudijci i zvanično stali protiv mudžahida Sirije

Popularno na sajtu

“Al-Sharq al-Awsat”, novine sa sjedištem u Londonu u vlasništvu porodice Saud, izvjestile su da je vladajući režim u Rijadu obećao da će uhapsiti svakog muslimana iz tzv. Saudijske Arabije koji se bori u Siriji i koji u budućnosti planira da se vrati kući, piše UmmaNews.

Na sastanku sa novinarima, general major Mensur el -Turki, rekao je da je sudjelovanje muslimana u sirijskom džihadu “protivno saudijskim zakonima”.

Al-Turki je u ponedjeljak rekao da će Saudijci kažnjavati muslimane koji planiraju da otputuju u Siriju da bi se pridružili mudžahidima. Prema njegovim riječima, saudijski otpadnici već znaju za Arape koji se bore na strani mudžahida.

“Mi znamo da u Siriji ima saudijskih građana, ali nemamo dovoljno informacija o njihovom broju. Po njihovom povratku, oni će biti uhapšeni i ispitivani. Nismo zaboravili da su mnogi saudijski građani među tim traženim i nije važno vode li se oni kao Al-Kaida ili kao članovi drugih (džihadskih) grupa, koje smo spomenuli prije. Dakle, pitanje ostaje otvoreno za nas, mi nemamo konkretne podatke o njihovom broju ili dovoljno informacija. Agencije Saudijske Arabije će se pozabaviti njima”, zaprijetio je ovaj kraljev nasilnik.

Ranije, viši saudijski funkcioner savjetovao je Zapad da poveća borbenu učinkovitost sirijskih demokrata tako da mudžahidi “nemaju gdje otići” u Siriju.

“Ja nisam u vladi pa ja ne moram da koristim diplomatski riječnik. Pretpostavljam da mi šaljemo oružje a ako ne šaljemo oružje to bi bila velika greška sa naše strane”, rekao je princ Turki al-Fejsal, biviši šef špijunske službe i brat saudijskog ministra vanjskih poslova.

Al-Fejsal je naglasio da će saudijsko oružje biti dostavljano samo “umjerenim pobunjenicima” (demokratama), ali ne u ruke “ekstremista” (tj. mudžahida):

“Zaustavite ubijanje i nećete imati ove teroriste, oni neći imati gdje da odu u Siriji”, rekao je Saudi. Prema njegovim tvrdnjama , prisutnost pristalica Šerijata u Siriji “je predviđena od prvog dana u slučaju duge krize”.

Al-Fejsal je rekao da bi oružje trebalo da bude usmjereno “dobrim momcima” među opozicijom koje će pomoći sekularnim pobunjenicima, demokratama, “da ponovno steknu kredibilitet među narodom”.

Prošle jeseni, mudžahidi Džabhatun-nusre su uhapsili otpadničke jemenske vojnike, koji su došli u sjevernu Siriju da pomognu Assadu po naredbi Amerike i za pare saudijske bande iz Rijada.

Saudijci su najmanje jedanput dozvolili da ratni brodovi i helikopteri iranskih rafidija (šijja) prođu kroz lučki grad Džedu (60 kilometara od Mekke) na svom putu prema sirijskoj luci Tartus. Tada su režimski saudijski mediji taj događaj nazvali “prijateljskom posjetom iranskih ratnih brodova”.

Ne tako davno, muftija saudijske palače Abdulaziz ‘Alu eš-Šejh pozvao je saudijsku muslimansku omladinu da se ne pridružuju mudžahidima u Siriji zato što je “nepoznato pod kojom zastavom se bore”. ‘Alu eš-Šejh je rekao da “bi bilo bolje” da se sirijskim muslimanima pošalje novac ili da se samo “dovi za njih”.

Očigledno, u cilju spriječavanja “islamske prijetnje iz Sirije, najpogodnija opcija za nevjernike ” je da djeluju putem raznih kraljevskih “muftija”, koji predlažu “da se ne ide u džihad u Siriju, nego da se samo dovi”.

Kao što se vidi, sljedeći korak će biti: “Samo dovite, nije potrebno slati ikakve pare, zato što ne znamo u čije ruke će završiti”. I onda, vrlo vjerovatno će biti: “Haridžije su došle na vlast u Siriji, pa se spremite za borbu uz vašeg vladara, kako bi savladali ovu grupu. I nema problema ako vas pomognu sljedbenici Knjige (Jevreji i kršćani)”.

Čini se da sirijski mudžahidi već imaju preduvjete da budu označeni kao “haridžije”, prema riječima vladarskih učenjaka. Šta je sljedeće – vrijeme će pokazati.

Izvor: KavkazCenter

Prevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz