Somalijski predsjednik traži međunarodnu pomoć u borbi protiv mudžahida

Objavljeno / ažurirano:

Ahmed Šerif, aktuelni marionetski predsjednik Somalije, zatražio je u subotu od međunarodne zajednice da obrati pažnju na prijetnje somalijske mudžahidske grupe Eš-Šebab, koja se bori protiv somalijske tranzicijske vlade podržane od Amerika i Zapada.

Ahmed Šerif je prije etiopijske okupacije u decembru 2006. godine bio jedan od lidera slavnog Saveza islamskih sudova, koji se borio za uspostavu Šerijata a protiv somalijskih sekularista, nacionalista, demokrata i ostalih protivnika Šerijata.


Savez islamskih sudova (SIS) je do kraja 2006. godine porazio sve antiislamske elemente u Somaliji[1] i uspostavio Šerijat u zemlji. S obzirom da su domaći somalijski licemjeri i otpadnici poraženi a njihove šanse da poraze nadmoćniji SIS svedene na praktičnu nulu, demokratska Amerika i Zapad naoružavaju i obučavaju kršćanske etiopijske trupe i finansiraju njihov rat protiv somalijskih islamista. Krajem decembra 2006. godine moćne etiopijske trupe započinju sveti krstaško-demokratski ritual rušenja šerijatske vlade u Mogadišuu. SIS je poražen pod naletom etiopijskih krstaša i djelovanjem somalijskih licemjera. Ahmed Šerif bježi u susjednu Keniju, gdje je uhapšen i kasnije pušten. Savez islamskih sudova se raspada i formiraju se dvije mudžahidske grupe: „Eš-Šebab mudžahidin“ i „Hizbul-islam“ koje započinju borbu protiv etiopijskih okupatora i somalijskih otpadnika. Ahmed Šerif se kasnije vraća u Somaliju gdje mijenja stranu i učestvuje na predsjedničkim izborima i krajem januara 2009. godine postaje marionetski predsjednik Somalije i pristupa savezu sa sekularistima, nacionalistima, demokratama i ostalim neprijateljima Šerijata u zemlji. Od tada Ahmed Šerif pod blagoslovom saudijske murdžijske režimske uleme leti po Istoku i Zapadu gdje arapske i zapadne tirane moli za pomoć protiv somalijskih mudžahida.

Tako je Šerif Ahmed u svom najnovijem nastupu na generalnoj sjednici UN-a u subotu rekao svjetskim liderima da će neobraćanje pažnje na ovu “jasnu i prisutnu opasnost” prolongirati regionalnu nestabilnost i “internacionalni terorizam”. Pozvao je vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju koja će za cilj imati sprječavanje širenja moći mudžahida.

Eš-Šebab je pokrenuo krvavu ofanzivu prije mjesec dana u cilju svrgavanja somalijske tranzicijske vlade i uspostave islamske države. Eš-Šebab i njegov saveznik Hizbul-islam kontroliraju veći dio južne Somalije i veliki dio prijestolnice Mogadišua.

Marionetska vlada, uz pomoć od oko 6000 krstaških vojnika Afričke unije iz Ugande i Burundija, uspijeva da održi svoju kontrolu nad nekoliko četvrti u Mogadišuu.

U četvrtak, u novim borbama između provladinih trupa i Eš-Šebaba poginulo je 20 ljudi a ranjeno 68.

Put vjernika

 [1] izuzev otcijepljenih pokrajina Puntland i Somaliland i udaljenih nepristupačnih oblasti na zapadu zemlje

 

NOVO NA SAJTU

Kina odbila prijedlog o nezavisnom nadzoru ljudskih prava u okupiranom Istočnom...

0
Ambasada Kine u Parizu saopćila je kako neće biti dozvoljen nezavisni nadzor ljudskih prava u Autonomnoj ujgurskoj pokrajini Xinjiang, prenosi Anadolu Agency (AA). U saopćenju...

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid nad muslimanima: Pretvaranje džamija u kafiće

0
Na slici ispod je džamija u Kašgaru pretvorena u kafić u kome vole da svraćaju kineski doseljenici koje vlada doseljava kako bi se promijenila demografska struktura stanovništva i kako bi se lakše kontrolirao projekat iskorjenjivanja islama iz okupiranog Istočnog Turkistana.

Islamske teme