Somalijski predsjednik traži međunarodnu pomoć u borbi protiv mudžahida

Objavljeno / ažurirano:

Ahmed Šerif, aktuelni marionetski predsjednik Somalije, zatražio je u subotu od međunarodne zajednice da obrati pažnju na prijetnje somalijske mudžahidske grupe Eš-Šebab, koja se bori protiv somalijske tranzicijske vlade podržane od Amerika i Zapada.

Ahmed Šerif je prije etiopijske okupacije u decembru 2006. godine bio jedan od lidera slavnog Saveza islamskih sudova, koji se borio za uspostavu Šerijata a protiv somalijskih sekularista, nacionalista, demokrata i ostalih protivnika Šerijata.


Savez islamskih sudova (SIS) je do kraja 2006. godine porazio sve antiislamske elemente u Somaliji[1] i uspostavio Šerijat u zemlji. S obzirom da su domaći somalijski licemjeri i otpadnici poraženi a njihove šanse da poraze nadmoćniji SIS svedene na praktičnu nulu, demokratska Amerika i Zapad naoružavaju i obučavaju kršćanske etiopijske trupe i finansiraju njihov rat protiv somalijskih islamista. Krajem decembra 2006. godine moćne etiopijske trupe započinju sveti krstaško-demokratski ritual rušenja šerijatske vlade u Mogadišuu. SIS je poražen pod naletom etiopijskih krstaša i djelovanjem somalijskih licemjera. Ahmed Šerif bježi u susjednu Keniju, gdje je uhapšen i kasnije pušten. Savez islamskih sudova se raspada i formiraju se dvije mudžahidske grupe: „Eš-Šebab mudžahidin“ i „Hizbul-islam“ koje započinju borbu protiv etiopijskih okupatora i somalijskih otpadnika. Ahmed Šerif se kasnije vraća u Somaliju gdje mijenja stranu i učestvuje na predsjedničkim izborima i krajem januara 2009. godine postaje marionetski predsjednik Somalije i pristupa savezu sa sekularistima, nacionalistima, demokratama i ostalim neprijateljima Šerijata u zemlji. Od tada Ahmed Šerif pod blagoslovom saudijske murdžijske režimske uleme leti po Istoku i Zapadu gdje arapske i zapadne tirane moli za pomoć protiv somalijskih mudžahida.

Tako je Šerif Ahmed u svom najnovijem nastupu na generalnoj sjednici UN-a u subotu rekao svjetskim liderima da će neobraćanje pažnje na ovu “jasnu i prisutnu opasnost” prolongirati regionalnu nestabilnost i “internacionalni terorizam”. Pozvao je vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju koja će za cilj imati sprječavanje širenja moći mudžahida.

Eš-Šebab je pokrenuo krvavu ofanzivu prije mjesec dana u cilju svrgavanja somalijske tranzicijske vlade i uspostave islamske države. Eš-Šebab i njegov saveznik Hizbul-islam kontroliraju veći dio južne Somalije i veliki dio prijestolnice Mogadišua.

Marionetska vlada, uz pomoć od oko 6000 krstaških vojnika Afričke unije iz Ugande i Burundija, uspijeva da održi svoju kontrolu nad nekoliko četvrti u Mogadišuu.

U četvrtak, u novim borbama između provladinih trupa i Eš-Šebaba poginulo je 20 ljudi a ranjeno 68.

Put vjernika

 [1] izuzev otcijepljenih pokrajina Puntland i Somaliland i udaljenih nepristupačnih oblasti na zapadu zemlje

 

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme