Bošnjačka ulema je 1914. godine zabranjivala „zajednički zikr“ u džamijama

Popularno na sajtu

Djelo „Ulema i narod“ nastalo je 1914. godine u izdanju „Prve muslimanske nakladne knjižare i štamparije“ iz Mostara. Riječ je o sažetom djelu od svega 20-ak stranica, međutim, informacije koje nudi su itekako vrijedne, iako otužne, kada shvatimo da još uvijek raspravljamo o stvarima koje su sa stanovišta islama potpuno jasne. Djelo je iznimno vrijedan i zanimljiv historijski trag jer autori (redakcioni odbor) ukazuju na razne devijacije tadašnjih muslimana, a jedna do njih je „zajednički zikr“ koji se praktikuje u našim džamijama…

Nebrojeno puta smo čuli da nam je takvo nešto došlo u ili nakon proteklog rata, međutim, važno je napomenuti da se dio tadašnje bošnjačke uleme žestoko protivio takvoj praksi, kao i mnogim drugim rasprostranjenim devijacijama, a čiji svjedok je upravo ovo sažeto, ali svakako vrijedno djelo. Da paradoks bude veći, i te davne 1914. godine, prije ravno 100. godina, izgovor pobornika ovog bid'ata (kako to autori nazivaju) bio je isti: „Naši djedovi su ovako radili“.

Stoljeće nakon što je napisano ovo djelo, muslimani na ovim prostorima susreću se sa istim „problemom“, međutim, ono što mnogim Bošnjacima sada može biti potpuno jasno je činjenica da kritika raznih devijacija, pa i „zajedničkog zikra“ nakon namaza nije nešto što nam je „uvezeno nakon ili u toku rata iz Saudijske Arabije“, nego je zapravo bilo svojstveno našoj tradicionalnoj bošnjačkoj ulemi o čijim riječima i djelima historija nakon 100. godina svjedoči, a čije riječi i sami možete pročitati na priloženoj fotografiji.

Izvor: Num

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz