UNHCR: Broj sirijskih izbjeglica premašio četiri miliona

Objavljeno / ažurirano:

Broj izbjeglica koje bježe od sukoba u Siriji u susjedne zemlje premašio je sada brojku od četiri miliona, potvrđujući ovu krizu kao najveću izbjegličku krizu u svijetu u gotovo četvrt stoljeća pod mandatom UNHCR-a, saopćeno je u četvrtak iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice.

S novim pridošlicama u Tursku, te ažuriranim podacima turskih vlasti o izbjeglicama koji se već nalaze u toj zemlji, ukupan broj sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama se popeo na više od 4.013.000 ljudi. Nadalje, najmanje još 7,6 miliona ljudi je raseljeno unutar Sirije – mnogi od njih u teškim okolnostima i na lokacijama koje su jedva dostupne, navodi se u saopćenju.

“Ovo je najveća izbjeglička populacija iz jednog sukoba u generaciji. To je populacija kojoj je potrebna podrška svijeta, a koja umjesto toga živi u teškim uvjetima i tone sve dublje u siromaštvo”, izjavio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice António Guterres.

Tragično, kako se ne nazire kraj rata u Siriji koji je ušao u svoju petu godinu, kriza se intenzivira, a broj izbjeglica raste.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Kako se i skim druži žena muslimanka

0
Žena muslimanka trudi se da u svojoj povezanosti s drugim ženama odabire kreposne žene među njima, kako bi joj bile sestre i prijateljice. Ona...

Preporučeni sadržaj

Primjeri istinskog vjerovanja u naređivanju dobra i odvraćanju od zla

0
1. Sufjan es-Sevri i Ebu Dža'fer el-Mensur Es-Sevri kaže: "Na Mini sam uveden kod Ebu Dža'fera i rekao mu: - Boj se Allaha! Dospio si na...

Islamske teme