UNHCR: Broj sirijskih izbjeglica premašio četiri miliona

Popularno na sajtu

Broj izbjeglica koje bježe od sukoba u Siriji u susjedne zemlje premašio je sada brojku od četiri miliona, potvrđujući ovu krizu kao najveću izbjegličku krizu u svijetu u gotovo četvrt stoljeća pod mandatom UNHCR-a, saopćeno je u četvrtak iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice.

S novim pridošlicama u Tursku, te ažuriranim podacima turskih vlasti o izbjeglicama koji se već nalaze u toj zemlji, ukupan broj sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama se popeo na više od 4.013.000 ljudi. Nadalje, najmanje još 7,6 miliona ljudi je raseljeno unutar Sirije – mnogi od njih u teškim okolnostima i na lokacijama koje su jedva dostupne, navodi se u saopćenju.

“Ovo je najveća izbjeglička populacija iz jednog sukoba u generaciji. To je populacija kojoj je potrebna podrška svijeta, a koja umjesto toga živi u teškim uvjetima i tone sve dublje u siromaštvo”, izjavio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice António Guterres.

Tragično, kako se ne nazire kraj rata u Siriji koji je ušao u svoju petu godinu, kriza se intenzivira, a broj izbjeglica raste.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz