UNHCR: Broj sirijskih izbjeglica premašio četiri miliona

Objavljeno / ažurirano:

Broj izbjeglica koje bježe od sukoba u Siriji u susjedne zemlje premašio je sada brojku od četiri miliona, potvrđujući ovu krizu kao najveću izbjegličku krizu u svijetu u gotovo četvrt stoljeća pod mandatom UNHCR-a, saopćeno je u četvrtak iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice.

S novim pridošlicama u Tursku, te ažuriranim podacima turskih vlasti o izbjeglicama koji se već nalaze u toj zemlji, ukupan broj sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama se popeo na više od 4.013.000 ljudi. Nadalje, najmanje još 7,6 miliona ljudi je raseljeno unutar Sirije – mnogi od njih u teškim okolnostima i na lokacijama koje su jedva dostupne, navodi se u saopćenju.

“Ovo je najveća izbjeglička populacija iz jednog sukoba u generaciji. To je populacija kojoj je potrebna podrška svijeta, a koja umjesto toga živi u teškim uvjetima i tone sve dublje u siromaštvo”, izjavio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice António Guterres.

Tragično, kako se ne nazire kraj rata u Siriji koji je ušao u svoju petu godinu, kriza se intenzivira, a broj izbjeglica raste.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Neznalica se žali ljudima na Allaha(na Allahovu odredbu), a vjernik se...

0
Rekao je Ibnu-l-Kajjim rahimehullah: „Neznalica se žali na Allaha1 ljudima, i to je vrhunac neznanja o onome na koga se žali, kao i onome kome se...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: Talibani najavljuju trodnevni prekid vatre povodom Kurban-bajrama

0
Talibani su u utorak najavili trodnevni prekid vatre u Afganistanu tokom Kurban-bajrama, praznika muslimana, koji počinje od 31. jula, prenosi Anadolu Agency (AA). Glasnogovornik Zabihullah...

Islamske teme