Jemen: Novi lider AKAP-a Kasim Rejmi obnovio prisegu Ajmanu al Zawahiriju

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti na društvenim mrežama publikovali su u četvrtak audio obraćanje Kasima al-Rejmija, lidera Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AQAP) , koja je jedno od najjačih krila Al Kaide.

Kasim al-Rejmi (Rimi) nasljedio je poziciju lidera AKAP-a nakon pogibije Nasira el-Vuhejšija, koji je u junu ubijen u Mukalli, u napadu američke bespilotne letjelice.

U svojoj prvoj poruci kao lidera AKAP-a, Kasim al-Rejmi je pozvao na napade na Ameriku, te pohvalio uspjehe afganistanskih talibana, kao i džihadske koalcije u Siriji Džejšul-feth u Idlibu.

Kasim al-Rejmi je u svojoj poruci dao (obnovio) prisegu vođi Al-Kaide Ajmanu al-Zavahiriju, prekidajući time šekulacije i propagandne izjave da je dao prisegu IDIŠ-u ili da će je uskoro dati.

Podsjećamo, prošli mjesec su izbili žestoki sukobi izmedu IDIŠ-a i AKAP-a u gradu Mukalli. Više o tome procitajte ovdje.

U prilogu je audio poruka Kasima al-Rejmija objavljena na Youtube servisu.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Preporučeni sadržaj

Egipatski diktator Sisi prijeti vojnom intervencijom u Libiji

0
U kontraofanzivi protiv snaga otpadničkog generala Halife Haftara, snage libijske vlade u Tripoliju uspjele su prethodnih sedmica povratiti više gradova i vojnih baza, te doći do kapija Sirta, stratšekog grada koji je od strane Rusije proglašen crvenom linijom.

Islamske teme