Šta će sačuvati američki ponos?

Popularno na sajtu

Poznati američki dnevnik Vašington post je pokušao da nađe odgovor na gore pomenuto pitanje u svojim posljednjim analizama. Kaže, američko dostojanstvo i izdvajanje ne leži u željenom snu Obamine administracije da neumoljivo zadrži okupaciju Afganistana i da dobije odobrenje milijardi dolara od Senata. Međutim, rješenje je u drugom smjeru.

Amerikanci bi trebali odmah napraviti plan za izlazak iz Afganistana, koji bi učinio izvodljivim povlačenje američkih trupa i kraj rata u Afganistanu. Ovo su prijedlozi koji ukazuju na neke teške i važne činjenice.

Prema Vašington postu, Amerikanci nemaju drugog izbora osim povlačenja svojih trupa iz Afganistana, što bi sačuvalo njihovo dostojanstvo. Vojna situacija u Afganistanu je došla do tačke kada se američki vojnici ne usuđuju izaći iz svojih baraka i vojnih baza. Jer u tom slučaju, suočavaju se sa sablasti koja se pojavljuje ispod njihovih nogu, i guta ih zajedno sa njihovim tenkovima i opremom, šaljući ih u trajno uništenje, ili ako uspiju da se udalje nekoliko metara, suočavaju se sa mudžahidima koji ih spremno čekaju.

Onda počinju da mole i da preklinju za pomoć kroz bežične poruke, čiji plač i preklinjanje čuju čak i u Pentagonu i Bagramu. Ali do tada, prekasno je i mudžahidi su završili sa svojom misijom, završavajući posao po kratkom postupku.

Glupavo bombardovanje sa helikopterima koje slijedi poslije toga, također im ne koristi. Slijepo zračno ciljanje običnih Afganistanaca koji se ne mogu odbraniti, u kojima se ubijaju žene, djeca i uništavaju njihove kuće, kroz životinjsko bombardovanje, poduzima se samo da se osvete žrtve koje su podnijeli. Nedavni gadni događaj u Gazni Abadu u pokrajini Kunar, dobar je primjer sam po sebi. Više od 70 običnih stanovnika je ubijeno kao rezultat američkog bombardovanja. Ipak, zimsko je vrijeme i Afganistan je prekriven snijegom. Lansiranje napada i nabavka logistike ovo čini mnogo težim. Međutim, kada se snijeg otopi, šta onda Amerikanci i njihove sluge misle da će, uz pomoć Allaha Svemoćnog, njihova sudbina biti?

Posmatrači vjeruju da su noge Obamine administracije u Afganistanu počele da klecaju. Razlog za ovo je dijelom nedostatak odobravanja budžeta i ogromni rashodi uloženi do sada u rat u Afganistanu.

Senatori republikanci su postavili ova pitanja kao racionalna da se o njima diskutuje sa Obaminom administracijom – to da će se i dalje suočavati sa sramotama i poniženjima u Afganistanu. Kao rezultat toga, demokrate će izgubiti naklonost naroda u Americi. Što se nas tiče, mi vjerujemo da je Amerika izgubila šansu za uspjehom na bojnim poljima.

Njihove taktike su otišle naopako; svako domaćinstvo afganistanskog naroda je se diglo protiv okupatora, da im se suprostavi i da im pruži otpor. Čak i u nacionalnoj armiji i policiji kabulskog marionetskog režima, ušao je novi trend, gdje jedan od deset vojnika čeka trenutak da  nađe pogodan trenutak da skrati radno vrijeme za strance. Onda mnogi heroji napuštaju redove armije i policije i pridružuju se mudžahidima.

Zasigurno, jedini put koji će sačuvati američko dostojanstvo je put koji je istaknuo Vašington post. Oni (američke vođe) trebaju djelovati po datom savjetu i ne ostaviti ovo pitanje da stoji dok ne dođe do tačke kada američki narod neće imati izbora, nego da posegne za pobunama protiv vlade u čitavoj Americi, kao što se desilo u Tunisu i Egiptu. Onda će se (američki vladari) susresti sa mnogim zahtjevima ulice – hoću ovako, hoći onako, sa kojima sada nisu voljni da se slože.

Islamski Emirat Afganistana

Izvor: Shahamat.info – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana

Ptijevod: Kavkaski emirat

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz