Američki neuspjesi u Afganistanu usljed "kvara" vojne opreme

Popularno na sajtu

Neke strane tvrde da je neuspjeh američke strategije u Afganistanu posljedica “kvara” oružja koje koriste američki vojnici u borbi protiv mudžahida. Ne tako mali broj vojnika u američkoj vojsci, stacioniranih u Afganistanu, posvjedočio je da je oružje koje su nosili uvijek pogrešno funkcioniralo kad su htjeli da ga upotrijebe.

Iskustvo štabnog vodnika Erika Filipsa je bilo da je M4 prestao pucati. Mitraljez kojeg je uzeo nakon što je bacio pušku nije funkcionirao, također. Dok je njegovo stanje bilo očajno, u tim trenutcima su mudžahidi vršili napad iz svih pravaca na američku bazu u Vanatu prošle godine.

Prigovori na oružje američke vojske, posebno na M4, ustvari nisu nešto novo, iako, ako pravilno funkcioniše, M4 može ispaliti više od 3.000 metaka prije nego se desi kvar. Vojnici su također imali problema sa M249 mitraljezima, većem oružju od M4, koje može da ispali 750 metaka u minuti. Kaplar Džejson Bogar je ispalio otprilike 600 metaka iz svog M249 mitraljeza nako čega se mitraljez pregrijao i zaglavio. Prema izvještaju Bogar je ubijen tokom borbe, ali niko nije vidio kako je poginuo.

Prema istraživanjima Daglasa Kubisona na Institutu za vojne studije na Fort Leavenworthu i na osnovu istraživanja i intervjua vojnika koji su preživjeli napad u Vanatu, došlo se do zaključka da, pored nepravilnosti oružja, neuspjeh američke vojske je i posljedica napada jednog dijela mudžahida koji je dobro koordiniran i moćno izveden slabijim AK-47 automatskim puškama i RPG-jevima, koje su dva omiljena oružja kod mudžahida. Bravo mudžahidi! On (Daglas Kubison) je rekao da su mudžahidi “iskusni, brojčano jači, dobro uvježbani, adekvatno opremljeni (i) taktički ustrojeni.”

I pored toga, američki teroristi su još rekli da je njihovo oružje bilo uredno održavano i rutinski pregledano od komandanata. Ali, ipak, oružje je imalo poremećaj u radu, posebno kad je puška bila prebačena na automatsko pucanje, koje omogućava da se ispali 100 metaka u minuti. Allah je još jednom direktno pomogao mudžahide, učinivši da se oružje neprijatelja zaglavi! Slavljen neka je Allah!

 

Izvor: Theunjustmedia.com

Prethodni članak
Naredni članak

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz