Prvi intervju sa emirom Džebhatun nusre, šejhom Ebu Muhamedom el-Dževlanijem

Popularno na sajtu

Na slici iznad: Novinar Al-Jazeere i šejh Dževlani okrenut leđima

Vođa Al-Kaidinog ogranka u Siriji, jedne od najsnažnijih grupa u ratom razorenoj zemlji, rekao je za Al-Jazeeru da se rat (u Siriji) bliži kraju i da su njegovi mudžahidi i dalje nadmoćni.

U svom prvom televizijskom intervjuu, Ebu Muhamed el-Dževlani, emir Džebhatun nusre, odbacio je mirovne pregovore sa predsjednikom Bašarom Asadom.

“Bitka je skoro gotovo, pokrili smo oko 70% (države), i ostao je samo mali dio. Mi ćemo uskoro pobjediti. Molimo Allaha da ovaj naš trud završi sa pobjedom. Pitanje je samo dana,” rekao je u ekskluzivnom intervjuu sa novinarom Al-Jazzere Tajserom Alunijem na nepoznatoj lokaciji u Siriji.

Dževlaniji je dodao da El-Nusra – koja je od strane UN-a, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih država označena kao “teroristička” organizacija – neće prihvatiti ishod nadolazeće međunarodne konferencije u Ženevi planirane za januar mjesec naredne godine.

Za intervju sa Al-Jazeerom, El-Dževlaniji je tražio da njegovo lice bude sakriveno iz sigurnosnih razloga. Malo se zna o emiru Džebhatun nusre, ali vjeruje se da se pridružio džihadskoj grupi prije nekoliko godina u borbi protiv američkih snaga u Iraku.

El-Nusra, koja želi u Siriji uspostaviti islamski šerijatski zakon, drži u tajnosti broj svojih boraca u Siriji ali procjene govore da bi mogao biti negdje između 5 000 pa do 20 000 boraca i imaju uporišta u različitim dijelovima Sirije.

Dževlani je rekao da njegova grupa neće tražiti vlastu u Siriji nakon rata. Umjesto toga, kaže on, El-Nusra želi da se konsultuje sa islamskim učenjacima i misliocima koji su podržavali sirijsku (islamsku) revoluciju, da se napravi plan za vođenje države u skladu sa šerijatom.

U svom intervjuu, Dževlani je rekao da se stvarnost mjenja i da se ‘super-sile’ okreću protiv arapskih režima, posebno saudijskog, i da je njihov novi saveznik Iran.

“Onim (arapskim) režimima sada ponestaje opcija zbog toga što se ‘super-sile’ okreću protiv njih. Bijesna plima rafidijskog (iranskog) režima sada dolazi. Sve ove države su sada u opasnosti odkad je međunarodna zajednica zamjenila njih sa novim saveznikom, Iranom.”

Asad pripada sekti alevija, koji je ogranak šijja, dok su većina opozicije muslimani, suniti. Rat u Siriji se vodi između muslimana iz cijelog svijeta i šiitskih militantnih skupina iz Sirije, Libanona, Irana i Iraka.

“Ako Asadov režim ostane na vlasti, što je u interesu ‘super-sila’ i šijja, onda će sljedeća meta biti Arapski poluotok, sada poznat kao Saudijska Arabija.”

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su saveznici od kad je proglašeno kraljevstvo 1932., koje su Rijadu dale snažnu vojnu zaštitu a Vašington zauzvrat dobio naftne zalihe. Ali nedavno pobljašanje u odnosima između Vašingtona i Teherana zahladilo je odnose između Sjedninjenih Država i Saudije.

“Većina naftnih polja se nalaze prema istoku Saudijske Arabije, u Al-Insaa, Katifu, Damami. Ova područja će biti napadnuta….oduzeta i data novom savezniku, Iranu,” rekao je Dževlani.

Džebhatun nusra je jedini ogranak Al-Kaide u Siriji, mada većina zapadnih medija i Islamsku državu u Iraku i Šamu nazivaju drugim ogrankom, i jedna od najsnažnijih grupacija u ratu u Siriji i jedna od mnogih onih koja apsolutno ne priznaje Nacionalnu koaliciju i takozvanu vladu u egzilu.

“Mi nećemo priihvatili nikakve rezultate koji dođu sa konferencije Ženeva 2, niti će to prihvatiti djeca i žene u Siriji. Oni koji učestvuju u konferenciji su zaboravili žrtve i krvoprolića. Osim toga, ko im je odobrio da predstavljaju narod?

Oni su ograničeni na redakcije (novinskih kuća). Povrh svega, oni nemaju prisutnost na terenu. Ne možemo dozvoliti da farsa zvana Ženeva 2 prevari narod, i da nas vrati unazad nekoliko desetljača nepravde, represije i tiranije,” dodao je.

Novinar Al-Jazeere Aluni je prvi novinar koji je sreo Dževlanija. On je rekao da je prošao striktne sigurnosne mjere i detaljno je pregledan prije intervjua.

“Ove sigurnosne mjere su daleko striktije nego one koje je sproveo sigurnosni tim Osame bin Ladena,” rekao je Aluni, referirajući se na njegov intervju sa Osamom bin Ladenom, bivšim emirom Al-Kaide u 2001.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz