Mudžahidi nisu počinili masakr u Adri. Razotkrivena još jedna laž sirijskog režima (+foto)

Popularno na sajtu

Sirijski islamistički borci u izjavi su negirali tvrdnje o ubijanju preko 80 civila u gradu Adra al-Umalija sjeveroistočno od Damaska, piše Zaman Alwasl koji dodaje da se u izjavi također negira i kidnapovanje nekih porodica i da su se iste koristile kao ljudski štitovi.

Bitka u Adri je strateški korak za (potpuno) slamanje opsade Istočne Gute, stoji u izjavi, uvjeravajući da su mnoge od žrtvi militanti odani sirijskom režimu kao i da su mnogi drugi ubijeni u granatiranju Asadove vojske.

Snage odane Asadovom režimu nastavljaju operaciju velikih razmjera protiv mudžahida Džebhatun nusre i Live el-Islam, koji su zauzeli grad ranije ove sedmice. Ovo područje se nalazi oko 20 kilometara od Damaska.

S druge strane aktivisti su razotkrili da su slike koje su prorežimski mediji objavili kao slike ovog navodnog masakra, ustvari slike drugih zločina iz prijašnjih medijskih izvještaja.

1. Slika na video snimku na izvještaju sajta Al Alam je star.

Ova slikA koju je objavila iranska tv Al-Alam u video snimku u 00:18, mogla se vidjeti u još u aprilu 2012. na ovom sajtu.

2. Dvije prikazane slike u toku emitovanje režimske Syrian News Channel su stare

Ove dvije slike navodnog masakra pokazane na video snimku režimske televizije od 1:15 – 1:20 mogle su se vidjeti još u maju 2012. na ovom sajtu.

3. Slika višestrukih žrtava u navodnom masakru u Adri prikazana na režimskom vebsajtu Al-Alam je stara.

Ova slika koja je prikazana na Al Alam mogla se vidjeti još u augustu 2013. na  ovom sajtu (članak je u međuvremenu uklonjen, ali link do njega još postoji)

4. Slika sa ukopa većeg broja žrtava “masakra u Adri” prikazana na vebsajtu RT je stara.

Ova slika ukopa koja je prikazana na ruskom sajtu Russia Today prikazana je ovdje 28. novembra.

5. Slika odsjecanja glava i udova u Adri postavljena na sajt Al Alam je stara

(Slika na linku sadrži uznemirujući sadržaj)

Ova slika o navodnom odsjecanju glava i udova civila koja je postavljena sajtu Al Alam, još 5. decembra 2013. je postavljena ovdje.

Režim optužuje mudžahide Džebhatun nusre i drugih brigada da su počinili masakr u gradu Adri nakon što su mudžahidi ušli u grad početkom prošle sedmice, i da su ubili preko 80 civila i da su oteli jedan broj porodica da bi ih koristili kao ljudske štitove.

Ova medijska galama režima o lažnom masakru u Adri ima za najmeru odvući pažnju od pravog masakra koji se dešava u Halepu kojeg režimske snage nekoliko dana uzastopno bombarduju burad-bombama gdje je do sada stotine civila poginulo i ranjeno a desetine djece brutalno masakrirano u snažnim eksplozijama buradi koja sadrže nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz