Amerika zabrinuta zbog jačanja „džihadista“ i potpiruje pobunjenike Slobodne sirijske armije protiv mudžahida

Popularno na sajtu


Washingoton Post pozivajući se na AP (Associated Press) izvijestio je da Amerika povećava svoje prisustvo na sirijsko-turskoj granici, šaljući još više špijuna i diplomata da „privuku“ pobunjenike na svoju stranu i da prate islamizaciju Slobodne sirijske armije (SSA).

Američki zvaničnici pod uslovom anonimnosti su rekli da je američko osoblje „pomoglo pobunjenicima da unaprijede političku i vojnu organizaciju“.

AP izviještava da Obama (i arapski marionetski režimi) namjerava da pokaže svoju „zabrinutost“ i „strepnju“ za sirijske muslimane, u cilju da spriječi njihovo pridruživanje mudžahidima. U istom kontekstu bi trebala biti shvaćena zapadna „humanitarna pomoć“, kao i „dobrotvorne donacije“ sirijskom narodu koje su organizovane od strane saudijskog režima, kao i njihova spremnost da plaćaju pobunjenike Slobodne sirijske armije.

AP izviještava da američke diplomate i CIA agenti komuniciraju sa pro-demokratskim pobunjeničim vođama i pružaju im sveobuhvatnu pomoć istovremeno prikupljajući obavještajne informacije o borcima SSA i izbjeglicama.

Par dana prije, Turske novine Hurriyet Daily News su objavile studiju prema kojoj je oružana borba protiv režima Bašara Asada podržana sa najmanje 70 000 (sedamdeset hiljada) boraca iz nekoliko pobunjeničkih grupa.

„Pedeset naoružanih ljudi je došlo zajedno i oni su formirali pobunjeničku grupu. Oni uglavnom svojim grupama daju imena iz Kur'ana ili imena gradova i područja sa kojih dolaze“, rekao je medijski dužnosnik pro-demokratskog Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) Ahmed el-Halebi za Hurriyet Daily News.

Najveća i najbolje organizirana opoziciona grupa u Siriji je Slobodna sirijska armija (SSA), čije vođe sebe nazivaju vojnim krilom Sirijskog nacionalnog vijeća.

Prema ovom Turskom dnevniku, glavna baza SSA se nalazi u gradu Hatay u južnoj Turskoj.

Veliki broj pobunjeničkih grupa i njihovi komandanti, kao i veliki broj boraca, lojalni su sirijskim mudžahidima, a neki im se pridružuju, dajući prisegu na vjernost islamskim komandantima. To se objašnjava činjenicom da se pobunjeničke grupe koje su nastale iz sirijskog naroda često pripajaju mudžahidima, posebno grupi Džebhat an-Nusra (Pobjednički front).

Strani mediji redovno izvještavaju o organizaciji. Tako, BBC News, na osnovu svojih analiza, ukazuje da je vojna snaga Džebhat an-Nusre u stalnom porastu. Radio i televizijske kuće daju kao primjer veliki samožrtvujući napad na zgradu alevijske državne sigurnosti. BBC News takođe bilježi značajno povećanje vojnih aktivnosti ove organizacije (za usporedbu, prema BBC Newsu, u martu, mudžahidi su izveli 7 napada na Alevije, a u Junu već 66, za manje od godinu dana od nastanka pokreta).

„Da bi se procijenile mogućnosti i njihov geografski domet, analizirao sam 128 napada između mjeseca marta i juna za koje su preuzeli odgovornost u službenim izjavama, i koji su predstavljeni od džihadskih foruma kao „originalni“ (napadi mudžahida, a ne neke druge skupine, op.PV), kaže BBC News ekspert Murad Batal aš-Šišani. -Rezultati pokazuju da džihadisti djeluju aktivno u urbanim područima; 54% napada se desilo u glavnom gradu Damasku, a 20% u drugom gradu Sirije, Halepu.

Druga područja u kojima džihadisti djeluju jesu Deraa (17% napada) i Deir ez-Zur (oko 6%). Druga područja broje oko 3% napada. Džihadisti, u zadnja 4 mjeseca, koristili su taktike zasjeda u 30% napada, ali su posezali za atentatima u 23% napada. Oko 16% džihadističkih napada su sadržavali napade IEN-ovima (improvizirane ekspolozivne naprave) i autobombe. Kidnapovanje (alevija) i samožrtvujući napadi predstavljaju 8% i 7% napada respektivno“, piše Eš-Šišani.

Dok se mudžahidi i njihove pristalice među pobunjenicima SSA uveliko oslanjaju na podršku i pomoć običnih muslimana Sirije, demokratsko krilo SSA i njihove vođe se više oslanjaju na vojne dezertere alevijske vojske, kao i na narod koji nema posebne želje da živi po Allahovom Zakonu. Osim toga, kako piše The New York Times, u nekim slučajevima podrška je tražena od sekularnih oponenata Asadovog režima i od kršćana i šiitske sekte ismailija.

„Mi želimo demokratiju i slobodu, novine su citirale jednog od pobunjeničkih komandira po imenu Abu Hašem. Ovo je narodna revolucija, a ni islamska. Mi imamo doktore i inžinjere među nama i mi želimo sekularnu demokratsku državu“.

Pukovnik Ahmed Fehd an-Nimah, glava Vojnog revolucionarnog vijeća SSA u gradu Deraa, rekao je za BBC News: “Džihadisti će u sljedećoj fazi predstavljati pravu prijetnju za naše društvo i za naše arapske i zapadne prijatelje“.

Ova izjava jasno pokazuje oblik budućeg razvoja situacije, tj. onoga što će biti nakon pada Asadovog režima.

Jemenski scenario izgleda sasvim realstičan u Siriji kada nova vlast sastavljena od sekularnih SSA vođa zajedno sa svojim pristašama okrene svoje oružje protiv mudžahida. Države Zapada će poslati specijalne snage u Siriju, i napadi na borce koji podržavaju Šerijat će biti izvedeni i isplanirani od strane NATO generala, a gradovi koje su mudžahidi oslobodili bit će izloženi bombardovanju američkih bespilotnih letjelica i saudijskih aviona (kao sada u Jemenu).

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,4031,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz