Šejh Ebu Katada iz sudnice poziva sirijske mudžahide na ujedinjenje

Popularno na sajtu

Suđenje islamskom učenjaku Ebu Katadi Filistiniju je održano u Jordanu. Prema navodima Al-Jazeere, šejh Filistini se izrazio kao nevin tokom novog saslušanja.

“Ja nisam kriv, a ti si nečasni sudija.” citirala je 53-godišnjeg šejha Ebu Katadu katarska TV kuća, koji je deportovan iz Engleske u mjesecu julu.

U međuvremenu, prema navodima AP-a, Ebu Katada se obratio sudiji sa sljedećim rječima: “Slušaj me: Misliš li da si ti pravedni sudija?”

Islamski učenjak je osuđen na smrt u odusustvu od strane jordanskog režima 1999. On je optužen za “kovanje zavjere za izvođenje terorističkih napada,” uključujući i onaj na američku školu u jordanskoj prijestolnici Aman, ali kazna je odmah preimenovana u doživotnu zatvorsku kaznu uz teški rad piše Umma News.

U 2000., šejh Ebu Katada je optužen u udsutnosti na 15 godina za navodno “planiranje napada na turiste u Jordanu tokom proslave milenijuma.”

Šejh Filistini je došao u Englesku 1993. radi političkog azila i u 1994. dodijeljen mu je status izbjeglice. Međutim, u oktobru 2002., on je uhapšen od strane engleske policije.

U toku pretrage stanova mudžahida koji su izveli napad na Ameriku 11. septembra, policija je našla video kasete predavanja šejha Ebu Katade, u kojima je pozvao engleske muslimane u džihad. I ovo je poslužilo kao “dokaz krivice.” On je zapravo nazvan “predstavnikom šejha Usame u Evropi,” i odlukom suda osuđen je trogodišnju kaznu u zloglasnom londonskom zatvoru Belmarš visoke sigurnosti.

Nakon njegovog oslobađanja u augustu 2005., on je ponovo uhapšen pod sumnjom pomaganja mudžahida koji su izveli operaciju u Londonu.

U aprilu 2012., Britanci su odlučili da puste šejha uz jamčevinu, ali uz veoma stroge uslove. Zatim on je uhapšen ponovo, i onda ponovo oslobođen iz zatvora engleske demokratije.

Prema navodima novinske agencije The Guardian, Ebu Katada je uznemiravan cijelo vijeme ne samo od strane Britanaca, nego i Amerikanaca koji su kidnapovali dva engleska stanovnika, Džamila el-Benu i Bišera al-Ravija tokom njihovog boravka u Africi, nakon čega su ih odveli u zračnu bazu Bagram u Afganistanu (također su bili zavoreni u Gvantanamu), gdje su mučenjem od njih izvukli svijedočenje protiv šejha Filistinija.

Deportacija Ebu Katade je postala moguća nakon zaključenja sporazuma da dokazi koji su pribavljeni putem mučenja ne mogu biti upotrebljeni protiv njega. Ovog ljeta, avion sa šejhom je poletio iz Engleske prema njegovoj domovini Jordan koju nije posjetio gotovo 20 godina.

Tokom početka saslušanja 10. decembra, šejh Katada i advokat koji mu je dodjeljen su protestovali protiv prisutnosti vojnog sudije u sudnici, što je bilo proturječno sporazumu Engleske i krvavog jordanskog režima.

AP tvrdi da je u sudnici šejh upitan o sirijskim mudžahidima. Ebu Katada je odgovorio da bi trebali da riješe sve nesporazume i da se ujedine pod jednim vođom.

Novine Al-Hayat preciziraju da je pitanje Sirije potegnuo njihov dopisnik nakon prvog ročišta. Prvo je novinar tražio mišljenje šejha po pitanju nedavnog intervjua emira Džebhatun nusre, Ebu Muhameda Dževlanija, sa katarskom televizjom Al-Jazeera. Šejh Filistini je pohvalio Dževlanija.

Zatim ga je reporter upitao o nesporazumu između Islamske države u Iraku i Šamu i Dženhatun nusre, na što je Ebu Katada odgovorio:

“Objašnjenje bi oduzelo puno vremena, ali ohrabljujem vodstvo IDIŠ-a i Nusre na jedinstvo, i apelujem na neophodnost slušanja i pokoravanja kao što zahtjeva Dr. Ejman Zavahiri.”

Kao što je objavljeno, sudija je odgodio “suđenje” šejhu Ebu Katadi.

“Svi vi dobro znate da ja nisam krvi i da su ove optužbe lažne,” rekao je islamski učenjak u sudnici.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz