Emir Al-Kaide poziva sirijske mudžahide da nastoje obnoviti hilafet

Popularno na sajtu


Vođa Al-Kaide, šejh Ejman Zavahiri pozvao je sirijske mudžahide da se bore dokle god bude potrebno da se u toj državi uzdigne zastava tavhida (monoteizma) i da se uspostavi islamska država, izvještavaju zapadni mediji.

Odgovorajući poziv u obliku audio poruke postavljen je u subotu na islamske web stranice koje podržavaju džihad, piše „Umma News“.

Audio snimak dužine od 103 minute, snimljen je u produkciji Al-Kaidinog medijskog krila As-Sahab. Prema navodima medija, ovo je prvo pojavljivanje šejha Zavahirija od novembra prošle godine.

„Neka vaša borba bude u ime Allaha i sa ciljem uspostavljanje Allahovog Šerijata kao vladajućeg sistema“, mediji su citirali vođu Al-Kaide.

„Učinite sve što možete da vaš džihad doprinese stvaranju islamske države“, rekao je vođa mudžahida, dodavši kako će takva država pomoći obnovi islamskog hilafeta.

„Neprijatelj je počeo da tetura i da pada“, rekao je šejh Zavahiri.

On je upozorio sirijske mudžahide da ne dozvole Sjedinjenim Državama, marionetskoj Arapskoj ligi, kao i UN-u, koji sada aktivno pomaže sirijskim izbjeglicama, da nezavisno odlučuju o budućnosti Sirije u slučaju pobjede ‘pobunjenika’.

„Oni žele da ukradu vaše žrtvovanje i vaš džihad i da ga daju svojim pristašama u Vašingtonu, Moskvi i Tel Avivu“, naglasio je šejh Zavahiri.

Vođa mudžahida uputio je oštre riječi Iranu i libanskoj šiitskoj grupi “Hezbollah” radi pružanja sve moguće podrške Asadovom alevijskom režimu, kojeg je Zavahiri okarakterizirao kao kriminalnog.

„Maske su pale. Iran i “Hezbollah” su pokazali svoja prava lica i monstruoznu ličnost na džihadskom polju u Siriji, stajući na stranu batističkog, sekularnog, kriminalnog režima“, prenijela je francuska novinska agencija „Lorient“ citirajući šejha Zavahirija.

Također, u svojoj poruci, vođa Al-Kaide je govorio o francuskoj invaziji na Mali u cilju obaranja Šerijatskog sistema, kojeg su mudžahidi uspostavili na sjeveru države (Azavad). Šejh Zavahiri je upozorio da će Francuska pobjeći iz Malija sa istim sramnim licem kao što su Amerikanci pobjegli iz Iraka i kao što će (uskoro) pobjeći iz Afganistana.

„Upozoravam Francusku da će se suočiti, inšaAllah, sa istim onim sa čime se Amerika suočila u Iraku i Afganistanu. Pozivam naš muslimanski narod Malija da se drži i da bude strpljiv, što će inšaAllah prouzrokovati novi poraz globalnih krstaša“, rekao je vođa mudžahida.

Šejh Zavahiri je posebnu pažnju pridao Egiptu, upućujući oštre kritike egipatskom predsjedniku Mursiju i njegovom timu takozvanih „islamista“ iz političke grupe Ihvanul muslimin („Muslimanska braća“).

On je kritikovao ihvanijski ustav, koji je konstruiran od strane „Muslimanske braće“ i članova lažne selefijske grupe en-Nur, ističući da njihov zakon nije islamski.

U svom izlaganju od 103 minute, šejh Zavahiri je pozvao muslimane da ožive Šerijatski zakon, podržavajući braću u vjeri koji se uznemiravaju i tlače u različitim djelovima svijeta, i da se zaustavi pljačkanje bogastava islamskog ummeta.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi:{tortags,4311,1}

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz