Da li je moguće bilo kome da vidi Allaha na dunjaluku

Popularno na sajtu

Pitanje: Da li je moguće bilo kome da vidi Allaha subhanehu we te'ala na dunjaluku, svejedno bio on vjernik ili nevjernik? Ili je to moguće samo vjernicima?

Odgovor: Allahu zahvala; nemoguće je da se ostvari viđenje Allaha subhanehu we te'ala na dunjaluku bilo kome, bilo nekome od vjernika, ili od nevjernika.

Bilježi Muslim rahimehullah u svome Sahihu (169), da je Vjerovjesnik sallallahu ‘alejhi ve sellem rekao jednog dana kada je upozoravao ljude na Dedždžala:

“Znajte da niko od vas neće vidjeti svog Gospodara ‘azze we dželle prije smrti. Musa ‘alejhisselam je tražio da vidi Allaha subhanehu we te'ala na dunjaluku, ali mu Allah to nije udovoljio.”

Kaže Allah subhanehu we te'ala:

وَلَمَّا جَآءَ مُوسَىٰ لِمِيقَٰتِنَا وَكَلَّمَهُۥ رَبُّهُۥ قَالَ رَبِّ أَرِنِىٓ أَنظُرْ إِلَيْكَ قَالَ لَن تَرَىٰنِى وَلَٰكِنِ ٱنظُرْ إِلَى ٱلْجَبَلِ فَإِنِ ٱسْتَقَرَّ مَكَانَهُۥ فَسَوْفَ تَرَىٰنِى فَلَمَّا تَجَلَّىٰ رَبُّهُۥ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُۥ دَكًّا وَخَرَّ مُوسَىٰ صَعِقًا فَلَمَّآ أَفَاقَ قَالَ سُبْحَٰنَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَأَنَا۠ أَوَّلُ ٱلْمُؤْمِنِينَ ١٤٣

I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: “Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!” – “Ne možeš Me vidjeti” – reče – “ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svome mjestu, vidjećeš Me!” I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: “Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!” (El-A'raf, 143)

Otuda, ko priziva sebi da je vidio Allaha na dunjaluku on tvrdi da je bolji od Musaa ‘alejhisselam. Kaže šejhu-l-islam Ibn Tejmije rahimehullah: Potvrđeno je Kur'anskim tekstom da je Musau rečeno: لن تراني – nećeš Me vidjeti, i uistinu je viđenje Allaha veće od spuštanja knjige sa nebesa, kao što kaže Uzvišeni:

يَسْـَٔلُكَ أَهْلُ ٱلْكِتَٰبِ أَن تُنَزِّلَ عَلَيْهِمْ كِتَٰبًا مِّنَ ٱلسَّمَآءِ فَقَدْ سَأَلُوا۟ مُوسَىٰٓ أَكْبَرَ مِن ذَٰلِكَ فَقَالُوٓا۟ أَرِنَا ٱللَّهَ جَهْرَةً فَأَخَذَتْهُمُ ٱلصَّٰعِقَةُ بِظُلْمِهِمْ ثُمَّ ٱتَّخَذُوا۟ ٱلْعِجْلَ مِنۢ بَعْدِ مَا جَآءَتْهُمُ ٱلْبَيِّنَٰتُ فَعَفَوْنَا عَن ذَٰلِكَ وَءَاتَيْنَا مُوسَىٰ سُلْطَٰنًا مُّبِينًا ١٥٣

Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: “Pokaži nam Allaha!” Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali. (En-Nisa’, 153)

Pa ko kaže da je neko od ljudi vidio Allaha, zapravo tvrdi da je važniji od Musaa b. Imrana alejhimesselam, a ta njegova tvrdnja veća je od onoga koji sebi priziva da mu je Allah spustio knjigu sa nebesa.[1]

Također je rekao: “Svaki onaj koji ustvrdi da je svojim očima vidio svoga Gospodara prije smrti, tvrdnja takvog je neosnovana, na čemu je složan ehlu sunnet ve-l-džema'at, zato što su se svi od ehli-s-sunneta složili na tome da niko od vjernika ne može vidjeti svog Gospodara očima svoje glave dok ne umre.”[2]

Ibn Tejmijje rahimehullah je dodatno pojasnio da razilaženje koje postoji u vezi ovog pitanja ustvari o tome da li je ovo od posebnosti Vjerovjesnika sallallahu ‘alejhi ve sellem.

Također je rekao rahimehullah: “Usaglasili su se imami muslimana na tome da niko od vjernika ne može vidjeti Allaha svojim očima na dunjaluku, i ne raspravljaju se oko toga, izuzev u slučaju Vjerovjesnika sallallahu alejhi ve sellem posebno. Pri tome, većina učenjaka je na stavu da Ga nije vidio svojim očima na dunjaluku; na ovo upućuju vjerodostojne i potvrđene predaje od Vjerovjesnika sallallahu ‘alejhi ve sellem , ashaba i imama muslimana.”[3]PrijevodIstina.ba

Fusnote:

[1] Medžmu'u-l-fetava: 336/2.
[2] Medžmu'u-l-fetava: 389/3.
[3] Medžmu'u-l-fetava: 335/2.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz