Najteži dan za izraelsku vojsku od početka rata, izraelski narednik umro jer nije mogao podnijeti gubitke

Popularno na sajtu

Izraelski izvori objavili su da je jučerašnji dan (ponedjeljak) bio „najteži“ dan za izraelsku vojsku od početka rata u Pojasu Gaze. Prema tim izvorima „devet oficira i vojnika je poginulo, a drugi su povrijeđeni, i to u dva napada tokom sukoba u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata“.

Naveli su da je jedan od napada izazvan eksplozijom municije u kamionu, koja je prouzrokovala ubijanje i ranjavanje vojnika, a drugi bombardovanjem kuće u kojoj su bili neki izraelski vojnici.

Izraelski Kanal 12 objavio je da je Bisha, narednik jednog bataljona Brigade Givati, umro od srčanog udara nakon što su vojnici pod njegovom komandom ubijeni u Pojasu Gaze.

Kanal je prenio riječi narednikovih bližnjih, prema kojima je izraelski narednik umro jer nije mogao podnijeti ono što je vidio u Gazi.

Al-Qassamove zasjede

Brigade al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), saopćile su da su „spriječile izraelski pokušaj oslobađanja jednog svog zarobljenika nakon što su izraelske snage prodrle u kamp Bureij vjerujući da je unutar njega mjesto na kojem se nalazi zarobljenik“.

„Snage su se sukobile, okupatorska misija je osujećena, njihovi vojnici su ubijeni ili ranjeni, a neke njihove privatne stvari su zaplijenjene“, prenio je Al-Qassam.

U drugom saopćenju Al-Qassam je rekao da su njegovi borci uspjeli ubiti neke izraelske vojnike pomoću protupješadijskog raketnog sistema „Grom“, a sa preostalim vojnicima se sukobiti mitraljezima unutar jedne škole blizu stanice u Khan Yunisu, nakon čega su spasilačke ekipe došle na lice mjesta kako bi evakuirale mrtve i povrijeđene.

Prema posljednjim podacima koje je vojska objavila u ponedjeljak, broj ranjenih vojnika i oficira dostigao je 1.042 od 27. oktobra, od kako je počeo kopneni napad na Pojas Gaze. Pored toga, 228 je teško ranjenih, dok je ukupan broj ranjenih 2.438 od 7. oktobra.

Broj poginulih izraelskih vojnika i oficira dostigao je 510 od početka rata, a od početka kopnenog napada poginulo ih je 180.

Od 7. oktobra, kada se dogodila operacija „Potop al-Aksa“, izraelska vojska vodi razoran rat u Pojasu Gaze, u kojem su, prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu, poginule 23.084 osobe, a 58.926 je ranjenih. Većinu mrtvih i ranjenih čine žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz