Američki analitičari misle da je borba Al-Kaide zapravo vid samoodbrane

Popularno na sajtu


Nova studija provedena od starne Centra za strategijsku komunikaciju na državnom univerzitetu u Arizoni (ASU), Amerika, otkriva da je borba Al-Kaide svih ovih godina samo vid odbrane vjere, a ne uništenje zapadne civilizacije, ili drugim riječima, ne čini djela terorizma kako Zapad jednostrano tvrdi čitavo vrijeme.

Studija koja je objavljena u Daily Mailu u ponedjeljak 10. jula, kaže da mudžahidi Al-Kaide ne žele da unište Zapad, nego samo da zaštite sebe.

Iako je ovaj argument osporavan od strane nekoliko stranaka i smatra se provokativnim, ASU akademici nedvosmisleno kažu da grupe poputa Al-Kaide uglavnom samo štite sebe.

Ova studija, koja analizira više od 2000 propagandnih tekstova Al-Kaide i drugih islamskih grupa koji su smatrane “ekstremnim”, ukazuje da je cilj ovih grupa zapravo vid samoodbrane.

Ovi analitičari su razmatrali citate kur'anskih ajeta, koji pojačavaju argument da se “ekstremisti” bore da zaštite svoju vjeru i nadaju se džihadu.

Prema ovim analitičarima, ajeti iz Kur'ana za koje se smatra da su temelj Al-Kaidine borbe, izgleda su manje zastupljeni nego su oni očekivali.

Kao što je peti ajet iz sure Et-Tevba koji u prijevodu znači: “Ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete” – što je vrlo iznenadilo ove analitičare jer oni vjeruju da je ovaj ajet korišten samo tri puta od strane Al-Kaide.

Analitičari su također sakupili više od 1500 izjava sa citatima iz Kur'ana koje su koristili “ekstremisti” kako bi pojačali svoje argumente, a zatim su ispitali citirane sure i ajete.

“Bili smo iznenađeni vrlo ograničenim korištenjem ajeta sablje (peti ajet sure Et-Tewbe, op.PV),” kaže Bennett Furlow, analitičar i jedan od tri koordinatota u izradi ove studije.

Svo ovo vrijeme, Zapad pretpostavlja da su islamske grupe odlučne da vladaju svijetom bazirajući se na ovaj ajet, a ovi analitičari su našli stvari koje nisu nebitne.

“Ova otkrića osporavaju koncept ‘sukoba civilizacija’,” kaže šef studije, Jeff Halverson, profesor Liberalnih nauka i umjetnosti na ASU.

“Ono što ‘ekstremisti’ zapravo govore muslimanima je – naša zajednica je napadnuta i Bog će nas braniti ako imadnemo vjeru i hrabrost,” kaže Halverson.

Međutim, Halverson još uvijek misli da će njihov kredibilitet biti narušen ako oni (Zapad) potvrde da Al-Kaida i slične grupe nisu osvajači zla, isto kao što muslimani, prema njemu, gledaju na mudžahide kao na pomagače i heroje.

Izvor: arrahmah.com / Prisoner Of Joy

Prijevod i obrada: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,3861,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz