Naručeno mučenje: Američke specijalne snage gledaju kako afganistanska policija brutalno udara zatvorenika

Popularno na sajtu

Tokom moje istrage za Rolling Stone,  zbog tvrdnji o ratnim zločinima počinjenim od strane američkih specijalnih snaga u Afganistanu, došao sam u posjed ovog video snimka, koji, čini se da prikazuje neidentificirane američke vojnike kako gledaju dok Afganistanci – najvjerovatnije kombinacija osoblja Afganistanske nacionalne armije i prevodilaca – muče i ispitivaju jednog zatvorenika. Video se širio na stranicama afganistanskih socijalnih mreža, ali je od tada očito uklonjen. Amerikanci se mogu vidjeti oko prve minute, piše Matju Aikins (Matthieu Aikins) za LoonWatch.

Ovo nisu isti vojnici iz ODA 3124 o kojima sam pisao u svojoj istrazi. Mi ne znamo ko su oni, međutim, na osnovu njihovih dlaka na licu (brada) i izgleda, oni su najvjerovatnije iz Specijalnih snaga američke vojske. Pored toga, izgled uniforme koje nose nisu bile u širokoj upotrebi u Afganistanu do 2010. (Pokazao sam video o bivšem vojniku Zelenih beretki, koji se složio sa tom procjenom.)

Nije mnogo rečeno u video snimku. Afganistanci razgovaraju kako držati zatvorenika na paštunskom akcentu Dari; čovjek (dok) vrišti, na paštunskom jeziku kandaharskog akcenta, (izgovara) “o moj oče” dok biva bičevan, i govori svojim zarobljivačima da će im reći sve što žele da znaju. Nakon toga, uniformirani Afganistanac se naginje i pita ga da li ima ikakvo oružje, što zarobljenik poriče. (Glasnogovornik kaže da je ISAF svjestan ovog video snimka, te da ga je proslijedio Vojnom zapovjedništvu za kaznene istrage , koje je također potvrdilo istragu u tijeku.)

Scena prikazana na video snimku, i slični navodi o mučenju koji su načinjeni za istragu vebsajta Rolling Stone, odgovaraju općem prikazu o ponavljajućem zloostavljanju u američkom i afganistanskom pritvoru koje je dokumentovano od strane UN-a, Kongresa i grupa za ljudska prava u Afganistnau od 2001. Dok su glavne zatvorske ustanove u Afganistanu tehnički prebačene pod afganistansku kontrolu, jedinicama američke vojske je dozvoljeno da drže zatvorenike radi “taktičkog ispitivanja” do dvije sedmice na izoliranoj bazi za “vatrenu podršku” u kojoj se nalazi uskopovezani tim specijalnih snaga, što znači da su zatvorenici prepušteni na milost njihovih neprijatelja…

Još veći problem je američko saučesništvo u zloostavljačkim metodama koje koriste afganski saveznici. Kao što mi je rekao jedan vojno obavještajni vojnik u Kandaharu 2011, da bi često uzimali “pauzu za cigaru” kada bi ispitivai neposlušne zatvorenike, izlazeći napolje i ostavljajući zatvorenika samog sa afganskom policijom ili vojnicima. I uprskos više od jednog desetlječa i milijardi dolara potrošenih za trening afganistanskih snaga sigurnosti, mučenje i zloostavljanje ostaje ukorijenjeno u afganistanskim zatvorima. Kao što sam napisao u istrazi, ISAF je zaustavio transfer zatvorenika na neke najgore lokacije, ali CIA nije – neslaganje koje je dovelo do privremenog sloma u zajedničkim vojnim operacijama pod programom OMEGA prošle godine.

Ovo su mračni dijelovi rata u Afganistanu, koji su postali očigledni opadanjem američkog idealizma u regiji. Dok će glavnica američkih i Nato snaga biti povučena iz Afganistana u 2014, ostavićemo narod Afganistana nemilosrdnim ljudima koji će voditi taj rat dugo nakon što bude zvanično završen.

Autor: Matthieu Aikins

Izvor: Loonwatch

Prijevod i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz