Kineski genocid nad muslimanima: Hapšenje, mučenje i ubijanje islamskih učenjaka

Popularno na sajtu

Nad muslimanima okupiranog Istočnog Turkistana (Xinjiang) Kina sprovodi školski primjer genocida i terorizma. Među mjerama koje sprovode Kinezi su uništavanje i demoliranje na hiljade džamija ili njihovo pretvaranje u štalekafiće i javne ustanove, useljavanje državnog službenika u kuće muslimana, čiji su muškarci odvedeni u koncentracione logore, zabrana i cenzura Kur'ana, borba protiv hidžaba, prisiljavanje muslimana na robovski rad, te mnoge druge mjere.

Od tih mjera je i hapšenje i ubijanje islamskih učenjaka i intelektualaca. Genocidna vlast zna da nema efikasne borbe protiv muslimana sve dok su njihovi učeni na slobodi, pa je zatvorila ili poubijala gotovo sve islamske učenjake u zemlji, a na njihovo mjesto postavila svoje podanike, koji će ljudima po službenoj dužnosti iskrivljavati islam.

Učenjak koji je preveo Kur'an na ujgurski jezik ubijen u zatvoru

Među islamskim učenjacima koji su uhapšeni, ubijeni ili podlegli povredama usljed tirture u kineskim zatvorima je i Muhammad Salih Hadžim, učenjak koji je preveo Kur'an na ujgurski jezik. Muhammed je 2018. godine u svojoj 82. godini života podlegao od povreda mučenja u kineskom koncentracionom logoru. To što je bio u poznim godinama nije bila prepreka kineskim zločincima da ga u decembru 2017. godine uhapse i zatvore, a potom zlostavljaju.

Svjetski kongres Ujgura je povodom smrti Muhammeda Saliha kazao da je on najvjerovatnije podlegao usljed torture i zlostavljanja u zatvoru.

Služi kaznu od 17 godina, zato što je musliman

Još jedan u nizu primjera je i slučaj kazaškog učenjaka Nurlana Pionera.

Nurlan je od strane kineske vlasti osuđen na 17 godina zatvora “zbog toga što je bio religiozan”.

Nurlan Pioner
Nurlan Pioner

Nurlan Pioner je uhapsile kineske vlasti u julu 2017. godine pod optužbom da je bio religiozan i da je druge ljude podučavao islamu. Od 70 njegovih učenika, 34 je uhapšeno i poslato u koncentracione logore.

Nurlan je u zatvoru bio izložen torturi i mučenju, usljed čega je paraliziran.

Kina je okupirala Istočni Turkistan 1949. godine i prozvala ga Xinjiang, što u prijevodu sa kineskog jezika znači Nova teritorija.

Na žalost, osim Turske, gotovo niti jedna od zemalja koje se nazivaju muslimanskim, nije javno i kategorički osudila Kinu za genocid nad muslimanima koji još uvijek traje. Štoviše, diktatorski i zlobni režimi Irana, Saudijske Arabije i Egipta javno su podržali Kinu u njenom genocidu protiv muslimana.

Vijesti i članke o kineskom terorizmu i genocidu nad muslimanima možete pratiti na linku ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz