Milion ujgurskih muslimana zatočeno u logorima širom Kine. Vlada planira masovno premještanje

Objavljeno / ažurirano:

Muslimani okupiranog Istočnog Turkistana, konstantno su izloženi kineskom državnom terorizmu i smatraju se, pored Rohinga muslimana, jednim od najugroženijih naroda na svijetu.

Smatra se da je čak milion pripadnika muslimanske etničke skupine Ujgura zatočeno u centrima gdje su prisiljeni proći kroz program “deradikalizacije” i odricanja od svoje vjere, ističe britanski list The Times.

Dilxat Raxit, glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujgura, grupe koja se bori za prava ove etničke skupine sa sjedištem u Njemačkoj, izjavio je da Peking želi preseliti zatvorenike kako bi mogao uvjerljivo demantirati postojanje zatočeničkih logora u regiji.

“Kina planira premjestiti zatvorenike za koje se zna da su u preodgojnim centrima tajno ih premještajući ma mjesta izvan Xinjianga“, izjavio je on za The Times.

Željeznički sistem je potrebno prilagoditi tome zbog velikog broja zatočenika, rekao je.

Obustava prodaje voznih karata na krajnjem zapadu Kine potakla je špekulacije o tome da je Vlada preuzela željeznice kako bi premjestila veliki broj muslimana Ujgura, koji su uhićeni u sklopu velikog antiterorističkog i preodgojnog plana, u druge dijelove države.

Kaže da su hiljade muslimanskih zatvorenika iz sjeverozapadne provincije Ili prebačene u sjevernu provinciju Altay, a one iz Altaya su prebacili u sjeveroistočnu provinciju Changji, a zatvorenike iz Changjia u susjednu provinciju Gansu.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Saudijska Arabija platila 500 miliona dolara za troškove američkih trupa u...

0
Saudijska Arabija platila je 500 miliona dolara za pokrivanje troškova američkih trupa koje djeluju u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA). Američki CNN objavio je...

Preporučeni sadržaj

Šta da radi djevojka koja živi u poročnom i nemoralnom društvu...

0
Pitanje: Trenutno imam 15 godina i prije 4 ili 5 godina prihvatila sam Islam. Jedan od mojih roditelja je musliman samo po imenu i ne...

Islamske teme