Masovno klanje muslimana u Burmi se nastavlja – svijet i dalje šuti

Popularno na sajtu


Ljeto 2012. je obilježeno novim masakrom muslimana, koji se još uvijek sprovodi od strane budističkog stanovništva Rahina i budističkog režima u Burmi (Mijanmar). Genocid se sprovodi u burmanskoj državi Arakan (Rahan, Rahina), gdje živi oko 1.8 miliona Rohinga (eng. Rohingya) muslimana.

Ovaj masakr se događa u ‘moderno doba’, danas, ali o tome ne brine ni UN, ni zemlje takozvane zapadne demokratije, niti marionetski režimi u takozvanim “islamskim” zemljama. Prema izjavama informativnih servisa Rohinga muslimana, do sada je u Burmi izmasakrirano preko 20 000 Rohinga, žena, djece, staraca…


Treba napomenuti u ovom kontekstu da je masovno ubijanje muslimana sprovedeno pod pokroviteljstvom regularnih državnih snaga Burme, a ne samo od strane religijskih ili etničkih zajednica, a zapadni mediji s vremena na vrijeme stidljivo pišu o “multietničkom sukobu” u Arakanu.

Nakon mjesec dana od početka pogroma Rohinga muslimana, predsjednik Burme Thein Sein je ove sedmice javno izjavio da je jedino prihvatljivo rješenje za Rohinge da se svi protjeraju iz Burme i da treba da ih prihvati UN u svojim izbjegličkim kampovima.

“Pobrinuti ćemo se za naše etničke stanovnike, ali ne i za Rohingya koji su ilegalno ušli u našu zemlju, oni nisu naše etničke pripadnosti (vlasti i budisti u Burmi smatraju Rohinge imigrantima, koji su se doselili u Burmu zadnjih stoljeća, iako Rohinge kažu da su autohtoni narod čiji su daleki preci naseljavali Arakan (Burmu); čak i da su Rohinge imigranti, ovakav odnos prema ljudima je u najmanju ruku zvjerski, op.PV). Poslati ćemo ih sve u drugu zemlju ukoliko ih neko bude želio primiti. Ovo je naše rješenje za taj problem”, rekao je ove sedmice mijanmarski predsjednik Sein na sastanku s visokim UN povjerenikom za izbjeglice, Antoniom Guterresom, prenosi NY Daily News.

Predsjednik Burme nije rekao da treba da ih prihvate muslimanske zemlje u regiji već UN, jer su sramni izdajnički režimi muslimanskih zemalja u regiji odavno javno obznanili da ne žele primiti Rohinge u svojim zemljama, a one koji su pobjegli od budističkog masakra silom vraćaju u Burmu, podivljalim budistima pod nož.

Ovakva drskost i otvoreni govor rasne mržnje burmanskog predsjednika je najbolji pokazatelj da svjetske sile koje sebe smatraju zaštitnicama ljudskih prava ništa ne rade kako bi zaštitile najugroženiju skupinu ljudi na svijetu. Što je najsramnije, svijet nije ni reagovao na ovakav rasistički i šovinistički vokabular mijanmarskog predsjednika. Zapravo, svijet i velike sile možda i jesu regovali na pokolj muslimana: Amerika je ove sedmice ublažila sankcije Burmi, vjerovatno u znak zahvalnosti za pokolj muslimana.


Dok demokratski svijet šuti, muslimani sramno ispraćaju nove snimke o genocidu nad jednim dijelom ummeta Muhammeda sallAllahu alejhi we sellem.

Čak i “miljenica zapada”, burmanska aktivistica za demokratiju i ljudska prava, Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir i pro-demokratska političarka koja je godinama oponirala burmanskoj vojnoj hunti, i koja je provela 15-ak godina u kućnom pritvoru, ne osvrće se na ovaj progon. Masovni progon muslimana u Mijanmaru još je jedan u nizu progona o kojima se jednostavno “ne govori” – kada se i govori, to su tek usputne vijesti, daleko od fokusa javnosti.

U kolumni za The New York Times, Moshahida Sultana Ritu sa sveučilišta u Dhaki, piše: “Ovo nije samo sektaško nasilje, ovo je državno sponzorirano etničko čišćenje, a zemlje svijeta ne vrše pritisak na vlasti u Mijanmaru da se ovo zaustavi. Čak ni Aung San Suu Kyi nije progovorila o ovome”.


Etničkoj skupini muslimana, Rohingya, zakinuta su brojna osnovna ljudska prava. Uprkos činjenici da žive na ovim prostorima više generacija, zabranjuje im se da smiju posjedovati zemlju i zbog toga su često suočeni s nestašicom hrane.

Nadalje, doslovno im se zabranjuje svaki izlazak iz pokrajine Rahine (Arakan) na granici s Bangladešom. Hiljade nastoje u brodovima pobjeći u Maleziju i druge države. The New York Times prenosi kako ni “najliberalniji politički elementi” u zemlji nemaju sluha za ove ljude.

Prema izvještaju UN-a, Rohingya muslimani su jedna od “najprogonjenijih skupina na svijetu”.


Izvor: Agencije / The Sail (web sajt Rohinga muslimana) / Kavkaz centar / Put vjernika

Priprema: Put vjernika

Ključne riječi: {tortags,3866,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz