Masakr u Burmi: Ubijeno preko 230 muslimana, 500 ranjeno, zapaljeno mnogo džamija i 1000 kuća (FOTO)

Popularno na sajtu


Procjenjuje se da je od petka preko 230 Rohingja muslimana ubijeno i preko 500 ranjeno od strane budističkih rasista Rahinija i sigurnosne službe Burme, južnoazijske države u kojoj budisti čine većinu 56-milijunskog stanovništva, dok muslimani čine oko 5% stanovništva (oko 2.5 milijuna). Rohingje muslimani su prema UN-u najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Broj ubijenih i ranjenih nije konačan, jer je masakr nastavljen i danas. Također, tačan broj ubijenih u ovom trenutku nije moguće precizno utvrditi jer su mnogi muslimani zabarikadirani u svojim kućama ili su iz njih ranije pobjegli.

Takođe, većina mrtvih tijela Rohingja muslimana koje su ubili budistički mušrici (višebošci), zadržano je od strane mušričke policije ili po noći transportovano do tajnih lokacija.

Masakra nad muslimanima burmanske države Aragon događa se u gradovima Sitve i Maungdava i u okolnim oblastima u kojima žive velike muslimanske zajednice. Povod za masakr je bilo ubistvo Rahini nastavnice, koju je ubio jedan od budističkih mušrika, a potom njeno tijelo ostavio u blizini jednog muslimanskog sela, nakon čega je mušrička masa počela unaprijed pripreman masakr nad muslimanima Sitvea i Maungdave. Sudeći prema sadržajima mnogih mušričkih Rahini web sajtova i blogova, trenutno se u Burmi događa etničko čišćenje muslimana. Mnogi blogeri navode kako neprijatelj naroda nije režim, ni vojni ni demokratski, već islamizacija Burme, i da je sada kucnuo čas da se burma „očisti” od muslimana.

Iako su poglavari muslimanske zajednice Rohingja uputili burmanskoj vladi zahtijev da spriječi ovaj masakr, koji je iz dana u dan sve krvaviji, mušrička vlada ništa ne čini kako bi obuzdala budističke horde, stoga su muslimani Burme uputili apel za pomoć svjetskoj zajednici.

Ukratko, do podneva u nedjelju, najmanje 200 Rohingja muslimana iz Maungdaua i oko 30 iz Sitvea ubijeno je od strane sigurnosnih snaga i naoružanih budističkih mušrika organiziranih u paramilicije. Najmanje 50 muslimana se vode kao nestali. Ukupno 30 sela iz Maungdaua i još 6 sela iz Sitvea (Akjaba) je potpuno spaljeno od strane Rahine budističkih mušrika. Budistički mušrici su još prije trenirani u budističkom hramu Njaoung Čang u opštini Buthidaung od strane sigurnosne službe.

Policija i naoružane horde mušrika su dolazile do muslimanskih kuća a potom ih palili. Ako bi vlasnici izašli da ih gase, bili bi nemilosrdno ubijani. Veliki broj džamija je također spaljen, uključujući džamiju u blizini aerodroma u Sitveu, džamiju u Narittardilu, Morkos džamiju u Sikdarparau, Noapara džamiju, Sambanna and Sarkumbo džamije u Ali Tangjavu. Samo u masakru protiv muslimana Sitvea učestvovalo je više od 10 000 Rahini mušrika.

Mrtva tijela Rohingja muslimana se sakrivaju na različitim mjestima u Maugdavu. Rahini mušrici i pripadnici sigurnosne službe pod tamom noći premještaju mrtva tijela sa kolicima iz Joatheta na drugo mjesto.

Preko 3000 Rahini višebožaca je dovezeno iz Rathedonga na jugu Maungdava po naredbi sigurnosne službe iz Maungdava, da ujedine svoje kapacitete, rekao je lokalni starješina Kaladan pressu. “Mi se mnogo plašimo napada Rahinija, sada kada pada teška kiša u Maugdavu.”

Do sada, mnogi seljani su postali beskućnici i žive pod vedrim nebom. Ne dobivaju nikakvu podršku od vlasti. Oko 1000 kuća je izgorjelo do pepela.

Svjetski mediji skoro da i ne spominju ovaj masakr, ili izvještavaju o njemu iskrivljavajući pravo stanje i umanjujući žrtve.

Dok ovo čitate, muslimani Burme se bore za goli opstanak. Još jedan masakr nad muslimanima događa se u ovom trenutku pred očima svjetske javnosti…

Izvori:

1. http://thesail.wordpress.com/2012/06/10/non-stop-brutal-violences-taking-place-against-rohingyans-urgent-intervention-require-in-arakan/
2. http://www.kaladanpress.org/v3/
3.

Prijevod i priprema: Put vjernika
Tagovi: {tortags,3781,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz