Burma: Oko 20 000 ubijenih Rohingja, spaljeno najmanje 25 000 kuća

Popularno na sajtu


Svirepi genocid nad Rohingja muslimanima Burme je počeo 8. juna i još ne prestaje. Rahina budisti uz svesrdnu podršku budističke burmanske vojske, policije, te tajne službe i dan danas izvode genocid kakav čovječanstvo nije vidjelo u 21. vijeku.

Za 15 dana genocida nad Rohingja muslimanima, ubijeno je 10 000 Rohingja samo u gradu Sitve, dok je otprilike isto toliki broj ubijen u opštinama Muangdau, Rasedaung i Kjauktau, izvještavaju Rohingja medijski servisi. Većina njih su ubijeni iz vatrenog oružja, brutalno prebijeni do smrti, ili zapaljeni živi.

Najmanje 25 000 kuća Rohingja je zapaljeno, a broj beskućnika prelazi 100 000.

Historijski, sličan pogrom nad Rohingja muslimanima se dogodio 1942, 1949, 1967/1968, 1978. i 1991. godine. Zbog izrazito zvjerskog tretmana nad Rohingja muslimanima od strane Rahina budista i burmanske vlasti, Rohingja muslimani se od strane UN-a tretiraju kao najugroženija nacionalna manjina na svijetu!

Ono što ovaj genocid čini posebno zvjerskim jesu sistematska silovanja muslimanki. Rahingja medijski servisi izvještavaju o ogromnom broju silovanih muslimanki čija godišnja dob varira od 13 do 65 godina.

Muslimani čine oko 5% stanovništva Burme, dok oko 90% čine budisti. Medijski servisi Rohingja navode da je namjera ovog genocida da se Rohingje protjeraju iz Burme. Međutim, Rohingje nemaju državu maticu i niko ne želi da ih primi.

Rohingja muslimani već dvije sedmice mole svjetsku javnost za pomoć i stalno dobijaju samo jedan odgovor – sramnu šutnju!
Pomozi muslimanima Burme, uputi dovu Allahu ili, ako si u mogućnosti pošalji novčanu pomoć.

Ovim vas takođe obavještavamo da humanitarna organizacija Ummah Welfare Trust (UWT) ima program pomoći muslimanima Burme, pa oni koji su u mogućnosti mogu uplatiti novčana sredstva za muslimane Burme na sajtu UWT-a: http://uwt.org/site/default.asp.

Uplatu možete izvršiti u plavom modulu DONATE NOW koji se nalazi desno na stranici, za Country izaberite: Burma, za Project izaberite Most Needy, Charity type: Lillah, a u polje Amount unesite iznos britanskih funti kojeg želite donirati (ova organizacija je sa sjedištem u Velikoj Britaniji, pa je zato plaćanje u britanskim funtama). Potom kliknite na Proceed, pa onda Continue (ne dirate postavke). U novootvorenoj stranici (Make a donation) popunite podatke (ovdje ne morate unositi svoje lične podatke) a potom pri dnu izaberite za Payment odgovarajući način: preko kreditnih kartica ili preko Paypala, a potom kliknite na crveno dugme na dnu stranice Complete your donation. Potom nastavite proces plaćanja kao što i obično plaćate preko interneta.

Izvor: The Sail i drugi medijski web servisi Rohingja muslimana Burme

Priprema: Put vjernika

Tagovi: {tortags,3813,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz