Burma: Genocid ne prestaje, najmanje 6000 ubijenih muslimana

Popularno na sajtu


Kako izvještavaju medijski servisi Rohingja muslimana Burme, do petka, 15. juna 2012, najmanje 6 000 Rohingja muslimana je ubijeno u genocidu koji i dalje traje.

Unaprijed dobro isplanirani genocid nad muslimanima Burme (narod Rohingja) započeo je prošlog petka, uz sramnu šutnju svjetske zajednice.

Genocid nad Rohingjama, prema UN-u najugroženijoj nacionalnoj manjini na svijetu, vrši većinski budistički narod Rahinija uz svesrdnu podršku budističke burmanske policije i vojske.

Medijski web servisi Rohingja muslimana izvještavaju da cifra od 6000 nije konačna, a da najmanje 50 000 Rohingja treba hitnu pomoć, jer su ostali bez vode, hrane, medicinskih sredstava i krova nad glavom, jer je u planski izvedenom genocidu do temelja spaljeno na hiljade kuća.

U burmanskoj državi Rahina, na snazi je već nekoliko dana policijski čas, a Rohingje smiju da izlaze iz svojih kuća samo od 12 do 15.30 sati. Budisti Rahine, pak, slobodno se kreću u velikim hordama od po nekoliko hiljada ljudi, pale kompletna muslimanska sela, pljačkaju imovinu i siluju muslimanke. Kaladan press je objavio imena deset muslimanki koje su jučer silovane u Muangadauu, dok je veliki broj muslimanki silovano u drugim mjestima.

Stižu i novi izvještaji iz Rahedaunga, trećem po veličini gradu po zastupljenosti muslimana u Burmi, u kojima se kaže da je u ovom gradu ubijeno 700 muslimana samo u četvrtak, 14. juna.
Spaljena su sva muslimanska sela u okolini grada Sitve, 40 sela u okolini Muangdaua, kao i više sela u okolini Rahedaunga.

Dok pogrom Rohingja traje, burmanski i svjetski mediji licemjerno izvještavaju „o međuetničkim sukobima između Rohingja i Rahina”. The Sail navodi da su budistički monasi i policija pored mrtvih tijela muslimana postavili svoje oružje, a potom svijetu ispričali priču o naoružanim muslimanima, od kojih se siroti i ugroženi većinski budisti moraju braniti, makar i spaljivanjem stotine sela i ubijanjem na hiljade žena, djece, te silovanjem žena.

Medijski servisi Rohingja također izvještavaju da je veliki broj Rohingja uhapšen a potom odvežen u nepoznatom pravcu, i da je ovo konstantna praksa budističkih višebožaca. Veliki je broj nestalih, a potragu za njima otežava snažna kiša i policijski čas, kao i strah od novih pokolja „miroljubivih” budista.

Strahuje se da je broj žrtava daleko veći od brojke od 6 000.

Prema medijskim servisima Rohingja, budistički narod Rahina planira da proglasi nezavisnu državu Rahina, ocjepljenu od također budističkog ostatka Burme, ali da prije toga želi „očistiti” državu od Rohingja muslimana. Mnogobrojni komentari na web sajtovima i blogovima, u kojima Rahina budisti pozivaju na konačan obračun sa „islamizacijom Burme i islamskim teroristima” ide u prilog navedenoj tvrdnji.

Iza Rohingja muslimana nema države koja će stati i odbraniti njihove interese, jer Rohingje nemaju matičnu državu. Žalosno je konstatovati da otpadnička vlada Bangladeša, države sa većinskim muslimanskim stanovništvom koja se graniči sa Burmom, odbila pružiti pomoć Rohingjama, te da Rohingje izbjeglice koji se panično domognu Bangladeša, misleći da su se spasili od teroroa Rahina budista, vraća nazad u Burmu.

Hoće li muslimani i čitav svijet biti svjedoci još jednog genocida nad muslimanima, ne poduzimajući apsolutno nikakve korake kako bi se prekinula patnja najugroženije nacionalne manjine na svijetu?

Također, vrijedi napomenuti licemjerstvo drugih vjera, kada su u pitanju principi koje promovišu. Tako je budizam, u svojoj definiciji, oslobođenje od mržnje, a ipak vidimo kako budistički monasi predvode mase budista u pokolju nad muslimanima i u pohodima rušenja džamija (vidi video prilog ispod). Kršćani neprestano govore o ljubavi, a svijet je do sada svjedočio mnogim krstaškim pokoljima u srednjem vijeku koje je lično papa predvodio. Dva svjetska rata u kojima je stradalo između 50 i 90 miliona ljudi, također su izazvali „miroljubivi” kršćani.

Pogledajte i video prilog o genocidu nad muslimanima Burme.

Izvori: Kaladan press / The Sail

Priprema i obrada: Put vjernika

Tagovi: {tortags,3792,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz